Cutremure stiri: 504

Moldova insistă ca militarii transnistreni, introduşi fără coordonare în Bender, să fie evacuaţi

14 iun. 2013,, 12:55   Politică
2920 0
Foto: rian.ru
R.Moldova insistă ca militarii transnistreni care au fost dislocaţi în mod unilateral în Zona de Securitate la sfîrşitul lunii mai să fie evacuaţi din Bender, a declarat agenţiei "Infotag" membrul pentru R.Moldova al Comisiei Unificate de Control (CUC), Sergiu Golovaci.

El a subliniat faptul că poziţia de principiu a Chişinăului este ca această chestiune să fie analizată în şedinţa CUC.

"Noi considerăm că dislocarea în Zona de Securitate la Bender a militarilor despre care reprezentanţii tiraspoleni spun că sînt pacificatori constituie o încălcare gravă a acordurilor din anul 1992, care prevăd că toate deplasările de orice formaţiuni armate în Zona de Securitate sînt posibile doar cu acordul în scris al CUC. La cererea de a clarifica cine este dislocat în sediul din Bender, str. Chişinăului, 119, partea transnistreană răspunde cu un refuz categoric. A treia şedinţă a CUC consecutiv este dată peste cap anume din acest motiv. Chiar şi reprezentantul Rusiei în CUC, Valeri Blijenski, a recunoscut joi, pentru prima dată, deocamdată verbal, că situaţia poate fi deblocată doar prin retragerea celor 20 de militari la locul de dislocare precedent. Noi acceptăm pe deplin această abordare a problemei. Această subdiviziune trebuie evacuată, după care, dacă Tiraspolul va insista ca ei să fie dislocaţi în Bender, problema să fie discutată în cadrul CUC, în conformitate cu actele normative în vigoare", a spus Golovaci.

El a mai opinat că şedinţele CUC nu se vor derula productiv atît timp cît problema nu va fi rezolvată.

Copreşedintele transnistrean al CUC, Oleg Beleakov, a declarat presei locale că "un grup de intendenţi pentru asigurarea contingentului transnistrean" a fost introdus pe teritoriul Statului Major Consolidat al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii (din componenţa FMMM fac parte contingentul de pacificatori moldovenesc, cel rus, transnistrean şi un grup de observatori ucraineni), în replică la acţiunile Moldovei care ar fi dislocat suplimentar 20 de pacificatori înarmaţi pe teritoriul statului major, la începutul anului.

Chişinăul infirmă aceasta şi este dispus să accepte o inspecţie în acest sens, dar cu condiţia ca şi contingentul transnistrean să fie controlat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав