Cutremure stiri: 506

Vocea Rusiei: Între Chișinău și Tiraspol ar putea începe acțiuni militare

16 iun. 2013,, 13:23   Politică
34144 27
Foto: idlewords.com
Confruntarea de pe Nistru amenință să se transforme un conflict armat. O astfel de perspectivă poate să pară prea dramatizată, dar teatrul operațiunilor de război nu acceptă alt gen. Iar părțile antrenate în conflict în mod activ ridică decorații. Deocamdată este o situație incertă, dar în stare să depășească toate hotarele.

Acum, fiecare parte le întărește pe ale sale. Și astfel, încît să-l învețe minte pe vecin. Ieri Chișinăul a decis să introducă o amendă de 33 dolari pentru toți străinii care vin în Moldova din Transnistria fără preaviz.

Se motivează prin angajamentele față de UE în cadrul viitorului regim liberalizat de vize. Adică libertatea de circulație va transforma țara într-o atracție geografică rîvnită de foarte mulți. Asta în primul rînd. Și ea ar trebui să se deosebească calitativ de rmn, pentru ca cetățenii nerecunoscuți ai acesteia să se înghesuie la reunificare, în al doilea rînd.

De fapt, cu toate că textul documentului specifică despre unii străini, din Transnistria în Republica Moldova pot veni doar transnistrenii, chiar dacă sute de mii dintre aceștia au cetățenie rusă și ucraineană. Dacă ei sînt considerați străini, apoi și teritoriul din care vin trebuie perceput ca o țară străină. Lucru asupra căruia, de fapt, Tiraspolul insistă de 20 de ani.

Chișinăul, încă la începutul acestui an, a anunțat amplasarea la graniță cu regiunea a posturilor de migrație. Chiar și în Moldova s-a observat că această abordare nu se încadrează în contextul restabilirii integrității teritoriale. Și Transnistria cu ușurință a preluat această inițiativă, de parcă ar fi așteptat-o tot acest timp. A funcționat principiul: cine va veni la noi cu punct de control și de trecere, acolo va rămîne.

La Tiraspol au decis că, dacă li s-a arătat locul, acest loc ar trebui să fie fixat în mod corespunzător. Președintele nerecunoscutei republici, Evgheni Șevciuk, a semnat legea "Privind frontiera de stat a Transnistriei", astfel, încît ușor a rescris-o.

Cîteva localități aflate sub jurisdicția Chișinăului au fost declarate ca teritoriu al Transnistriei. Acestea sînt situate în așa-numita "zonă de securitate", inundate de forțele de securitate ale ambelor părți și nu o singură dată au servit drept motiv pentru explozii de emoții. Potrivit legii, "pînă la recunoașterea independenței, autoritățile introduc măsuri unilaterale pentru a proteja suveranitatea la frontiera de stat".

Ce implică protecția nu se specifică. Dar dacă responsabilitatea revine KGB-ului, Ministerului de Interne și vămii, putem presupune că muniția este completă. În termen de trei luni, aceste instituții trebuie să înainteze propuneri pentru instalarea punctelor de control. Astfel, amenajarea va începe în toamnă.

Atunci, probabil, trebuie să ne așteptăm și la agravarea situației. Doar astfel de legi se adoptă pentru a fi aplicate. În caz contrar, ele discreditează persoana care le-a promovat. Iar Șevciuk, care a intrat într-un conflict dur cu parlamentul transnistrean, nu are nevoie de așa ceva.

Unul dintre principalii indici ai agravării situației este inactivitatea Comisiei Unificate de Control. Aceasta include reprezentanți ai forțelor de menținere a păcii din Rusia, Republica Moldova și Transnistria. Și ea controlează situația în zona de securitate. Deși acum ar fi mai exact să spunem că nu o controlează.

Deciziile în cadrul Comisiei se adoptă prin consens, dar Chișinăul, a treia săptămînă, anulează ședințele la faza de negociere a ordinii de zi. Cu o zi înainte a făcut-o din nou. Și astfel, probabil, va fi cel puțin încă o săptămînă.

Parlamentul Republicii Moldova a anunțat o ședință extraordinară pentru 20 iunie cu participarea președintelui și prim-ministrului. Toate acestea indică faptul că Chișinăul este în confuzie. Și are de ce. Atît de aproape de reluarea ostilităților părțile nu au fost din momentul încetării acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав