Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

SIS în preajma unor schimbări radicale. Vezi principalele trei obiective ale reformei

18 iun. 2013,, 11:01   Societate
3697 1
Foto : noi.md
Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova urmează a fi reformat. Solicitat de NOI.md, reprezentantul societății civile în cadrul Comisiei privind elaborarea strategiei de reformare a SIS-ului, Viorel Cibotaru, a subliniat că reforma este binevenită, întrucît instituția se confruntă cu probleme la capitolul independență față de factorul politic, eficiență informațională, conlucrare cu alte instituții, asigurarea securității naționale a R. Moldova în mai multe dosare și altele.
Potrivit lui Viorel Cibotaru, reforma în cauză are la bază trei obiective primordiale. ”Obiectivul numărul unu este caracterul operațional și modul în care acest serviciu protejează drepturile fundamentale ale omului în R. Moldova.

A doilea ține de independența serviciului față de factorul politic, ca serviciul să-și îndeplinească sarcinile fără incidente politice. A treilea obiectiv este capacitatea serviciului de a contracara diferite amenințări cum ar fi cele legate de terorism, crimă organizată, securitate cibernetică și așa mai departe. Noi trebuie să avem un sistem adaptat la condițiile zilei, din punctul de vedere al funcționalității acestei instituții, și, în al doilea rînd, o instituție care se bazează pe principiile și valorile europene”, a declarat Viorel Cibotaru.

Expertul în domeniu susține că, la implementarea acestor obiective, accentul va fi pus pe restructurare, dotare și instruiri. ”Printre primii pași se numără restructurarea instituției. Ulterior vor fi create unele subdiviziuni noi, fapt care va genera revizuirea unor funcții. De asemenea, accentul se va pune pe eficientizarea corpului de colaboratori prin instruire modernă peste hotare și dezvoltarea de capacități specifice. Important în vizorul meu mai este revizuirea legislației și dotarea instituției cu instrumentele necesare unui serviciu eficient”, a precizat Viorel Cibotaru.

Ieri, 17 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, directorul SIS, Mihai Bălan, declara că ar putea fi schimbată denumirea serviciului. Deocamdată acesta n-a dorit să spună cît costă implementarea reformei SIS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав