Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1422
Preşedintele stiri: 4130

Pericolele din vopseaua de păr: UE, rugată ca pachetele de vopsea să conţină avertismente

18 iun. 2013,, 12:20   Externe
2915 0
Foto : russian.rt.ru
Un doctor dermatolog din Marea Britanie a solicitat ca pachetele de vopsea de păr să conţină avertismente privind reacţiile alergice grave, potenţial fatale, pe care le pot provoca substanţele chimice conţinute, după ce un raport al Comisiei Europene a descoperit că 36 de chimicale prezente în vopselele de păr nu prezintă siguranţă.

O analiză majoră efectuată pentru Comisia Europeană a descoperit că 36 de chimicale aflate în produsele de vopsit părul "ar putea să nu prezinte siguranţă pentru consum" şi că persoanele care le folosesc nu sînt "protejate în mod eficient" , scrie Daily Mail.

Din 2011 au existat două cazuri de decese în Marea Britanie legate de vopsele de păr folosite de milioane de femei în fiecare an. Companii de top din industria produselor cosmetice, printre care şi L'Oreal şi Clairol, folosesc în vopselele de păr componente potenţial periculoase pentru sănătate.

Doctorul dermatolog Ian White, de la spitalul St Thomas din Londra, a efectuat cea mai cuprinzătoare analiză de pînă acum a acestor chimicale.

Raportul său pentru Comitetul Ştiinţific pentru Siguranţa Consumatorilor (SCCC) din cadrul Comisiei Europene a identificat 36 de substanţe chimice cu potenţial de sensibilizatori "extremi" sau "puternici" pentru piele, ceea ce înseamnă că pot declanşa alergii. Acestea "ar putea să nu prezinte siguranţă", a conchis doctorul.
Cel mai mare potenţial de a provoca astfel de reacţii este prezent în cazul chimicalelor "permanente" folosite la colorarea părului în nuanţe de maro sau negru pentru pînă la şase săptămîni.

De exemplu, o vopsea maronie de intensitate medie din gama Nice ’n Easy de la Clairol conţine şase astfel de compuşi, potrivit descoperirii făcute de Daily Mail. Reacţiile alergice la aceste substanţe includ senzaţii de arsură, senzaţii de mîncărime în zona scalpului, exfolierea pielii şi iritaţii. În cazuri rare pot duce la inflamarea feţei, pierderea părului şi chiar probleme de respiraţie.

Din noiembrie 2011, o ordonanţă a Uniunii Europene a forţat producătorii să ataşeze avertismente la cutiile de vopsea de păr, care să recomande teste alergologice înaintea fiecărei vopsiri a părului.

Dar aceste avertismente nu sînt destul de evidente, consideră doctorul Ian White. "Noul avertisment este în lateral. Nu îţi sare în faţă asemenea avertismentelor de pe pachetele de ţigări. Trebuie să facem semnalizările mai explicite. Consumatorii nu sînt protejaţi atît de eficient pe cît ar trebui".

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, între 50 şi 100 de persoane care folosesc vopsele de păr suferă de o reacţie alergică la un moment dat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав