Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Ce ascunde tensiunea în reglementarea transnistreană?

19 iun. 2013,, 12:03   Politică
4537 2
Foto: moldova.org
(Comentariul agenţiei "Infotag")

Tactica "paşilor mici" în apropierea poziţiilor Moldovei şi Transnistriei în rezolvarea conflictului armat din anul 1992 a eşuat: Chişinăul şi Tiraspolul recurg la paşi care îi îndepărtează de soluţionarea diferendului transnistrean.

Experţii au părerea unanimă că speranţele Republicii Moldova legate de venirea unui lider tînăr la conducerea Transnistriei – a preşedintelui Evgheni Şevciuc, cu ajutorul căruia reglementarea va cunoaşte un impuls nou, nu s-au îndreptăţit. După 1,5 ani de guvernare, Şevciuc a adoptat deschis cursul spre Est, declarînd că "Transnistria nu are acelaşi drum cu R.Moldova spre Uniunea Europeană, pentru că îşi vede viitorul în Uniunea Vamală şi cea Eurasiatică Rusia-Kazahstan-Belarus".

Autorităţile Transnistriei au reacţionat cu nervozitate la decizia Republicii Moldova de a instala şase posturi migraţionale (PM) la hotarul administrativ cu Transnistria. Tiraspolul consideră că posturile "vor fi un obstacol în calea liberei circulaţii a oamenilor, a capitalurilor şi a mărfurilor".

Cu ajutorul acestor posturi, Chişinăul intenţionează să-i controleze pe cetăţenii străini care intră dinspre Transnistria. Instalarea posturilor este o măsură necesară pentru R.Moldova care s-a angajat să asigure securitatea frontierelor şi controlul fluxului de migranţi. Aceasta are legătură cu îndeplinirea de către Chişinău a activităţilor în cadrul Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Pînă la sfîrşitul lunii iunie, autorităţile Republicii Moldova vor stabili data din care PM vor începe să funcţioneze, Moldova va anunţa oficial ţările vecine despre acest fapt. Se presupune că cetăţenii străini care vor intra pe teritoriul Republicii Moldova de pe malul stîng al Nistrului fără a se înregistra la PM vor fi supuşi unor amenzi administrative de 400 lei ($32).

Observatori din Transnistria afirmă că nemulţumirea autorităţilor autoproclamatei RMN constă în faptul că locuitorii regiunii, pe lîngă paşapoartele transnistrene valabile doar pe malul stîng al Nistrului, mai deţin şi paşapoarte ale Rusiei, Ucrainei, Bulgariei şi Moldovei.

"Aceştia le-au folosit liber atunci cînd traversau teritoriul RM, iar odată cu instituirea PM, vor fi supuşi unui control suplimentar", spun experţii, apreciind că anume de aceasta trebuie legat decretul de intrare în vigoare a legii "privind frontiera de stat a RMN", semnat de Şevciuk pe 10 iunie.

Un fapt "şocant" pentru mulţi a fost acela că Tiraspolul a inclus în componenţa teritoriului său şi localitatea Varniţa situată în vecinătatea Benderului, pe malul drept al Nistrului.

"Aceasta s-a făcut special, pentru ca apoi Tiraspolul să poată demonstra în faţa UE dorinţa şi disponibilitatea sa de a ceda în faţa Republicii Moldova, returnîndu-i Varniţa", a declarat agenţiei "Infotag" analistul Vitali Andrievschi, care consideră că tensiunea în relaţia cu Moldova este acum în avantajul lui Şevciuk.

În viziunea analistului, Şevciuk nu a îndeplinit nimic din ceea ce a promis în timpul campaniei electorale populaţiei Transnistriei, sub aspect social şi economic.

"Tensiunea în relaţiile cu Moldova demonstrează faptul că RMN are un duşman extern. Aceasta conduce la escaladarea conflictului şi sustrage populaţia locală de la problemele stringente cu care aceasta se confruntă zilnic", argumentează analistul poziţia liderului transnistrean, evidenţiind o serie de aspecte importante.

PRIMUL. Pentru Şevciuk este important să se manifeste în rolul de lider puternic, care nu corespunde cu ceea ce spun despre el oponenţii, acuzîndu-l de spionaj în favoarea Marii Britanii şi de dorinţa de a ceda Transnistria Moldovei.

AL DOILEA. Legea frontierei este un fel de sentinţă dată politicii moldoveneşti de reintegrare a ţării. Chişinăul a pierdut rolul conducător la negocieri, cedînd iniţiativa în mîinile Tiraspolului. Este evident că Chişinăul şi-a epuizat limita de iniţiative. După diplomaţia fotbalistico-concertistică, la care au participat primele persoane ale părţilor implicate în conflict (Filat-Şevciuk), nu au urmat paşi concreţi.

AL TREILEA. Tensiunea în relaţiile Chişinăului cu Tiraspolul conduce la eşecul preşedinţiei Ucrainei la OSCE, care nu a reuşit să obţină progrese în reglementarea transnistreană, chiar dacă este direct interesată de aceasta.

AL PATRULEA. Instalarea PM la hotarul administrativ cu Transnistria este menită să rezolve problema cu intrarea necontrolată a cetăţenilor străini în R.Moldova, care deranjează demult UE.

Conducătorul Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov, confirmă şi el faptul că Şevciuk cu ajutorul escaladării conflictului transnistrean încearcă să-şi ridice ratingul.

"Şevciuk doreşte să reatragă electoratul patriotic de partea sa. Cei din anturajul său îşi dau seama că după legea privind frontiera RMN tensiunea la Varniţa va creşte, Chişinăul va face totul ca să nu îi permită Tiraspolului să rupă Varniţa de Moldova", a declarat Safonov agenţiei "Infotag".

În opinia sa, liderul transnistrean urmăreşte mai multe scopuri importante pentru el.

PRIMUL. Poziţia îi permite lui Şevciuk să se prezinte în postura de apărător al intereselor Transnistriei.

AL DOILEA. Şevciuk luptă pentru subordonarea Consiliului Suprem. Aici, Benderul i-a fost de folos. În cuvinte, cerinţa de mutare a parlamentarilor se prezintă ca o dorinţă de a spori importanţa Benderului pentru RMN, iar în fapte aceasta este o rupere a deputaţilor de capitală şi o redislocare a acestora la periferie. În caz de conflict în Zona de Securitate, deputaţii vor fi expuşi chiar şi loviturii.

AL TREILEA. Dacă acordurile RM-UE vor fi semnate la Vilnius, amenajarea reciprocă a frontierei va consfinţi o situaţie nouă în care graniţa moldo-ucraineană va fi o "linie Durran", un fel de cumpănă a apelor în sud-vestul Europei, între sferele de influenţă ale Occidentului şi Orientului. Şi atunci frontiera trasată de liderul RMN şi-ar putea pierde chiar caracterul destul de transparent şi liber de acum.

În comunitatea de experţi din Moldova se vorbeşte despre faptul că autorităţile Transnistriei au recurs la zădărnicirea intenţionată a procesului de negocieri.

"Noi vedem lupta Rusiei împotriva proiectului "Moldova independentă", că doar nu există o parte independentă – Transnistria. Teritoriul de pe malul stîng al Nistrului este o regiune dependentă de "acul dotărilor al Rusiei". Cine este Şevciuc – un gauleiter numit de Kremlin", a declarat agenţiei "Infotag" vicedirectorul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi.

În viziunea expertului, "eforturile Moscovei urmăresc zădărnicirea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, pentru a nu admite semnarea la Vilnius a acordurilor de asociere şi de liber schimb cu UE".

În acest sens, poziţia Federaţiei Ruse vizavi de situaţia în jurul Transnistriei este destul de univocă. Moscova nu a avut nicio reacţie la intenţia Tiraspolului de a institui frontiera de stat după tot perimetrul, în schimb a reacţionat imediat la planurile de instalare a posturilor migraţionale. Marţi, 18 iunie, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, i-a atras atenţia Ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Andrei Galbur, la faptul că aceste planuri "nu trebuie să afecteze interesele cetăţenilor Rusiei, domiciliaţi în regiune". În conceptul conducerii Republicii Moldova, dar şi al unei serii de experţi şi analişti, "pentru a-şi realiza planurile geopolitice, Moscova va face uz de toate mijloacele, inclusiv va folosi situaţia din Transnistria".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав