X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Toți americanii obligați să părăsească Coreea de Nord

3 aug. 2017,, 16:02   Externe
1667 0

Începînd cu 1 septembrie va intra în vigoare o interdicţie de călătorie spre Coreea de Nord, dată pînă la care toţi americanii din teritoriu ar trebui să părăsească Peninsula, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

De excepţii s-ar putea bucura doar jurnaliştii şi personalul care întreprinde acţiuni umanitare. Motivul invocat de administraţia americană este pericolul crescut al „detenţiei pe termen lung" în limitele graniţelor nord-coreene.

Interdicţia vine într-un context extrem de încordat dat de relaţiile dintre cele două state, pe fondul încercărilor tot mai frecvente ale Coreei de Nord de a dezvolta echipament nuclear capabil să afecteze SUA. După 1 septembrie, statul va deveni singurul faţă de care SUA a dispus în prezent aplicarea unei asemenea restricţii.

Luna trecută, studentul american Otto Warmbier s-a întors în SUA în stare de comă, după ce fusese condamnat la 15 ani de muncă silnică într-un lagăr din Coreea de Nord, însă pe 19 iunie acesta a murit. Cauzele care au stat la baza degradării stării sale de sănătate sînt încă neclare, inclusiv motivul pentru care acesta a ajuns în comă.

Coreea de Nord a transmis, prin intermediul mass-media naţionale, că moartea studentului american a fost „un mister" şi a respins acuzaţiile potrivit cărora acesta ar fi decedat ca urmare a bătăilor şi torturilor la care a fost supus în captivitate.


Miercuri, Departamentul de Stat al SUA a publicat în Registrul Federal o notă prin care declara paşapoartele americanilor invalide pentru călătoria spre sau în interiorul Coreei de Nord, restricţie care va intra în vigoare peste 30 de zile şi se aplică pentru un an de zile, cu condiţia ca aceasta să nu fie prelungită sau revocată de secretarul de stat.

„Cetăţenii cu paşaport american aflaţi în acest moment în Coreea de Nord trebuie să părăsească teritoriul ţării înainte ca restricţia de călătorie să intre în vigoare, adică înainte de data de 1 septembrie 2017!, a transmis Departamentul de Stat, arătînd că excepţie de la această regulă se pot face pentru reporterii sau jurnaliştii care au nevoie să călătorească în interes de serviciu, dar şi pentru cauze umanitare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?