La produsele vegetale preţurile producătorului s-au micșorat în medie cu 2,5%. Mai esenţial au scăzut preţurile la legumele de cîmp (ceapă uscată – cu 59,9%, bostani – cu 51,4%, varză - cu 45,7%, morcov – cu 41,8%), cartofi – cu 23,2%, floarea soarelui (exclusiv seminţe de soi) – cu 6,1%. Totodată, au crescut preţurile de vînzare la pomuşoare – cu 18,9%, soia – cu 10,8%, fructe sîmburoase – cu 14,8%, culturi cereale si leguminoase boabe – cu 3,2% (din ele la porumb (exclusiv seminţe de soi) – cu 3,1%, grîu (exclusiv seminţe de soi) - cu 3,2%).
La produsele animaliere a fost înregistrată majorarea preţurilor producătorului cu 6,4%. Аu crescut preţurile la porcine (în masă vie) – cu 22,6%, ouă alimentare - cu 20,8%, lapte – cu 4,5%. Totodată, au scăzut preţurile de vînzare la ovine și caprine (în masă vie) - cu 31,1%, bovine (în masă vie) – cu 19,2%, păsări (în masă vie) - cu 5,6%.
Datele sînt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste (fără teritoriul din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender) şi reflectă evoluţia preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vînzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Adăuga comentariu