Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Partidul "Renaştere" îndeamnă ca Transnistria să fie declarată parte cu drepturi egale la negocieri

24 iun. 2013,, 14:43   Politică
4444 1
Foto : noi.md
Negocierile pentru reglementarea transnistreană pot fi urnite "din punctul mort", dacă la masa de negocieri vor exista părţi negociatoare egale în drepturi şi care vor avea voinţa politică să facă paşi una în întîmpinarea celeilalte, se spune într-o declaraţie a deputaţilor din partidul "Renaştere-Vozrojdenie", citată de agenţia "Infotag".

În opinia parlamentarilor Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc, timp de peste 20 de ani, în R.Moldova există o abordare greşită a tentativei de reîntregire a statului şi de rezolvare a problemei transnistrene, care constă în faptul că "partea moldovenească se comportă mereu la procesul de negocieri ca un frate mai mare cu un frate mai mic".

"Cu o asemenea abordare, avansări minime spre bine sînt imposibil de obţinut. Noi înţelegem că, de jure, constituirea rmn este nelegitimă şi că acesta este un stat nerecunoscut de nimeni. Dar pe de altă parte, dacă dorim să atingem un consens real şi rezolvarea problemei transnistrene, trebuie să plecăm de la starea de fapt care constă în aceea că timp de peste 20 de ani există un teritoriu al cărei popor s-a autoproclamat stat şi acest fapt a fost confirmat de referendumul întregului popor", se afirmă în declaraţie.

În opinia autorilor acesteia, audierile de săptămîna trecută din parlament s-au transformat într-o întrunire anti-Rusia, o acuzare deschisă, bine orientată a Rusiei de toate păcatele de moarte, situaţie care nu atrage nimic mai mult decît "respingerea Transnistriei şi mai departe de Moldova".

"Aîât timp cît în parlament va continua să răsune retorica lui Ghimpu şi Munteanu despre faptul că sîntem cu toţii români şi limba noastră e română, că pentru limba rusă nu există loc între pereţii parlamentului moldovenesc, atît timp nu poate fi nici vorbă despre tentativele de reglementare transnistreană", se declară convinşi membrii partidului.

Partidul "Renaştere-Vozrojdenie", constituit la iniţiativa parlamentarilor Mişin, Babenco şi Botnariuc, care s-au retras din fracţiunea PCRM, a fost înregistrat la sfîrşitul anului 2012.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?