X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Expert despre situația din Găgăuzia: Oamenii răbufnesc, dar guvernarea zice că totul e bine

26 iun. 2013,, 21:25   Politică
6731 3
Foto: noi.md
Intenția Adunării Populare din Găgăuzia de a iniția un referendum pentru desprinderea de R. Moldova va tensiona relațiile Chișinăului cu Comratul. Declarația a fost făcută astăzi pentru NOI.md de către fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep.

Ex-viceministrul susține că situația creată în Găgăuzia a fost determinată de politica promovată de autoritățile de la Chișinău în detrimentul populației R. Moldova. ”O lună în urmă Adunarea Populară a Găgăuziei a spus că nu va accepta regulile pentru BAC. Acesta a fost primul semnal. Apoi au urmat cîteva semnale care dădeau de înțeles că ceea ce face Chișinăul nu corespunde intereselor populației din regiune. Mă refer la legile care se adoptă în detrimentul populației R. Moldova – distrugerea completă a economiei, lipsa oricăror progrese în dezvoltarea statului și altele. Situația se va tensiona în viitor, dar guvernarea noastră se preface că totul este bine. Nemulțumirea populației este enormă, ea răbufnește. Avem semnale evidente. Mai mult, riscăm ca situația să fie destabilizată pe întreg teritoriul țării”, a precizat Valeriu Ostalep.

În opinia expertului, autoritățile de la Chișinău trebuie să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a purta discuții cu populația. ”Nu se ia deloc în considerare voința poporului. În mod normal, primele persoane din stat trebuiau deja să se fi deplasat acolo pentru a discuta cu populația, dar să nu să se ascundă aici la Chișinău ca niște șoareci prin cabinete. Cum poți acționa, dacă nu știi motivul pentru care populația din regiune a semnat această petiție?”, a subliniat Valeriu Ostalep.

Un grup de cetăţeni au adunat 5000 de semnături necesare pentru iniţierea unui referendum privind desprinderea Găgăuziei de R. Moldova. Lista de semnături a fost prezentată Adunării Populare, care va demara acţiunile ulterioare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?