Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Iurie Leancă susţine că o instanţă de judecată a emis o hotărîre care împiedică luarea deciziilor de BNM în cazul MAIB

27 iun. 2013,, 11:47   Politică
3309 2
Foto: noi.md
"O instanţă de judecată a emis recent o hotărîre care împiedică luarea oricăror decizii de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) în cazul Moldova-Agroindbank", a declarat miercuri premierul Iurie Leancă în cadrul şedinţei Guvernului.

Potrivit Agenţiei "Infotag", premierul s-a arătat îngrijorat de această decizie, în condiţiile în care BNM este unica autoritate împuternicită de lege să examineze astfel de situaţii.

"Deocamdată, BNM nu s-a pronunţat în privinţa noilor acţionari de la MAIB, deşi noi discutasem că BNM va veni cu o de decizie în acest sens. Înţeleg că între timp s-a luat şi o decizie de judecată, care împiedică luarea oricăror decizii de către BNM. Găsesc acest lucru absolut strigător, atunci cînd printr-o decizie arbitrară, Băncii Naţionale i se interzice să-şi exercite atribuţiile. Sper că în următoarele zile colegii de la BNM vor colabora cu MJ şi vom face astfel încît interesele statului să fie respectate", a declarat premierul, care a menţionat că a discutat despre problemele sectorului bancar şi în cadrul întrevederilor cu oficialii europeni, pe care le-a avut la Luxemburg.

După şedinţa Guvernului, solicitat de jurnalişti să precizeze ce instanţă de judecată a emis această decizie, premierul a evitat să facă acest lucru, menţionînd doar că a solicitat Ministerului Justiţiei să evalueze corectitudinea emiterii unei asemenea decizii. "Ministerul Justiţiei urmează să evalueze această decizie din punct de vedere al corectitudinii. Dacă nu au fost corecte – să aplice sancţiuni disciplinare vizavi de judecătorul care a luat această decizie. Eu nu vreau să afectez independenţa sistemului nostru judecătoresc, dar este evident că această decizie afectează competenţele exclusive ale BNM. Sistemul nostru bancar este şi aşa într-o situaţie dificilă, iar astfel de decizii complică şi mai mult situaţia. Eu sper că, la fel ca şi în cazul Registru, cei care au luat această decizie vor avea capacitatea să o examineze foarte atent. Tot ce am rugat în acest context, este ca şi colegii de la BNM să beneficieze de expertiza celor de la Ministerul Justiţiei", a mai spus premierul.

Totodată, Iurie Leancă a solicitat juriştilor din cadrul tuturor instituţiilor statului să informeze regulat MJ despre toate litigiile care sînt pe rol.

"Rog ca juriştii de la ministere să acorde atenţie dosarelor de relevanţă, care ar putea afecta interesul public", a conchis Leancă.

Guvernatorul BNM şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu decizia instanţei de judecată.

"Nu m-aş mira dacă ar apărea o decizie care ar interzice guvernatorului BNM să treacă pragul băncii", a relatat pentru "Infotag", Dorin Drăguţanu, precizînd că regulatorul va emite o decizie cu privire la "pachetul concentrat de acţiuni" al noilor acţionari ai Moldova-Agroindbank.

Potrivit lui, decizia va fi anunţată pînă la Adunarea Generală a acţionarilor, programată pentru vineri, 28 iunie.

"Chiar şi cu jumătate de oră înainte de şedinţă, dar BNM va aduce la cunoştinţa acţionarilor băncii poziţia sa", a spus guvernatorul.

Grupul noilor acţionari, care a cumpărat în jur de 30% din acţiunile Agroindbank în primăvara anului 2013 a convocat Adunarea Generală a acţionarilor cu scopul de a schimba conducerea băncii. Grupul de acţionari l-a înaintat la funcţia de preşedinte al băncii pe Serghei Cebotari, în vîrstă de 49, care din 2012 deţine funcţia de prim-vicepreşedinte al băncii. Ulterior, candidatura acestuia a fost susţinută şi de "vechii" acţionari ai băncii, care deţin un pachet de 41% din acţiuni. Pe data de 26 iunie Natalia Vrabie a părăsit postul de preşedinte al băncii, devenind preşedinte de onoare. Potrivit statutului băncii, toate împuternicirile legate de conducerea băncii trec în mîinile prim-vicepreşedintelui băncii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?