X 
Cutremure stiri: 502

Avantajele și dezavantajele Tratatului privind regimul de frontieră între R. Moldova şi România

27 iun. 2013,, 18:20   Politică
4388 1
Foto: arena.md
Aprobarea proiectului de lege cu referire la Tratatul privind regimul de frontieră între R. Moldova şi România este apreciată diferit de către experți, relatează NOI.md.

Analistul politic Vasile Croitoru susține că acest proiect de lege demult trebuia aprobat de Parlament. ”Acest tratat vine să lămurească toate aspectele ce țin de regimul de frontieră dintre R. Moldova și România. Aici este vorba de aspecte politice, militare, civile, economice etc. De exemplu, în baza acestui tratat se va conlucra cu partea română la nivel de administrare a apelor rîului Prut, adică circulația pe acest rîu, exploatarea resurselor acvatice, ocrotirea mediului ambiant și altele”, a precizat Croitoru.

Pe de altă parte, ex-viceministrul Afacerilor Externe și Integrării europene, Valeriu Ostalep, califică acest tratat drept unul inutil pentru R. Moldova. ”Eu consider că chestia asta nu este normală. Între două state există o frontieră, nu înțeleg care-i pontul de fapt de a formaliza această chestiune. Sînt multe semne de întrebare. A fost semnat tratatul ăsta în modul cel mai bizar. Filat l-a semnat în secret și în grabă. De atunci au trecut trei ani și nu-l ratifică nici moldovenii, și nici românii. Ne înglodăm la semnarea unui simplu tratat. Nu văd niciun beneficiu. De exemplu, pentru a face o viză în România, trebuie să umbli zile întregi pe la consulatele lor, în timp ce ei au la noi regim liber”, a subliniat Ostalep.

Tratatul privind regimul de frontieră între Moldova şi România a fost votat astăzi de deputați în prima lectură. Documentul a fost semnat de fostul prim-ministru moldovean Vlad Filat şi ministrul de externe român Teodor Baconschi pe 8 noiembrie 2010.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав