X 
Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1453

Noii acţionari ai Moldova Agroindbank vor avea drept de vot la adunarea din 28 iunie

28 iun. 2013,, 09:38   Economie
3762 0
Foto: moldnews.md
Grupul noilor acţionari ai Moldova Agroindbank (MAIB), care au cumpărat în primăvara acestui an în jur de 30% din acţiunile băncii, vor avea drept de vot la Adunarea Generală a băncii care va fi convocată vineri, 28 iunie.

Potrivit Agenţiei "Infotag", joi, în cadrul unei conferinţe de presă, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a menţionat că companiile care au convocat adunarea, dispun de toate drepturile acţionarilor.

Guvernatorul a menţionat că pînă la decizia Consiliului de administrare al BNM cu privire la tranzacţiile cu acţiunile MAIB, un judecător al Judecătoriei Buiucani a emis o decizie, care presupune că "regulatorul nu este în drept să evalueze corectitudinea tranzacţiilor cu acţiunile Agroindbank-а ale noilor acţionari".

"Noi nu am fost de acord cu o astfel de decizie, pe care am atacat-o la Curtea de Apel Chişinău", a spus Drăguţanu.

El a menţionat că Consiliul de administrare a emis joi o decizie, potrivit căreia "cinci noi acţionari ai MAIB au acţionat în mod concertat". Aceste companii deţin împreună un pachet de acţiuni de 17,02%.

În baza acestei decizii a conducerii BNM, se aşteaptă ca în termen de 60 de zile, începînd din 27 iunie, aceşti acţionari se vor prezenta la BNM pentru a solicita permisiunea de a deţine o cotă semnificativă din capitalul bănci. Dacă acest lucru nu se va întîmpla în termen de 60 de zile, acţionarii mai au la dispoziţie 30 de zile pentru a înstrăina pachetul de acţiuni al MAIB.

În cazul în care tranzacţia nu va avea loc, atunci emitentul va plasa acţiuni de această sumă şi le va introduce pe piaţă deschisă. Banii obţinuţi din vînzarea acţiunilor vor fi întorşi acţionarilor care deţin 17,2% din acţiuni. În cazul în care nu se va reuşi vinderea acţiunilor, atunci, emitentul va reduce capitalul băncii reieşind din suma lor, iar banii vor fi achitaţi de către grupul de acţionari că căror acţiuni au fost calificate de BNM ca fiind "concertate".

Fiind întrebat de corespondentul Agenţiei "Infotag",, dacă pot fi considerate legale deciziile adunării generale a acţionarilor MAIB, convocată pentru 28 iunie, guvernatorul BNM a spus că adunarea şi deciziile adoptate în cadrul acesteia vor fi legale dacă va fi cvorum.

Solicitat de reporterul Agenţiei "Infotag" să concretizeze dacă "va fi legală procedura de alegere a preşedintelui băncii în cadrul adunării generale din 28 iunie", guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a confirmat repetat legalitatea deciziilor adunării generale.

"Legea şi deciziile ulterioare nu pot fi retroactive", a spus Drăguţanu.

Referindu-se la problema legată de contestarea deciziei judecătoriei Buiucani la Curtea de Apel, guvernatorul BNM a subliniat că regulatorul pieţei va face uz de normele şi regulamentele legale ce vizează instituţiile financiare ale R.Moldova, care vizează transparenţa acţionarilor.

Amintim că un grup de acţionari noi Moldova Agroindbank, au cumpărat acțiunile investitorilor din Slovenia, au convocat adunarea pe ordinea de zi a căreia figurează două chestiuni: încetarea mandatului preşedintelui Natalia Vrabie şi alegerea unui noi preşedinte. În documentele adunării generale este indicat pentru postul de preşedinte al MAIB, vicepreşedintele Serghei Cebotari în vîrstă de 49 de ani şi care a activat în cadrul instituţiei 19 ani.

În legătură cu faptul că pe 26 iunie Vrabie a plecat din funcţia de preşedinte al băncii, la adunarea din 28 iunie va fi abordată doar chestiunea cu privire la alegerea noului preşedinte al MAIB. Într-un interviu pentru "Infotag", preşedintele Consiliului de administraţie al MAIB, Victor Miculeţ, a spus că şi acţionarii "vechi", care operează cu un pachet de acţiuni de 4 % sînt gata să susţină candidatura lui Serghei Cebotari la funcţia de preşedinte al băncii.

În seara zilei de miercuri, 26 iunie, în restaurantul "Most" din capitală, Agroindbak a dat o recepţie dedicată împlinirii a 44 de ani de activitate a Nataliei Vrabie în sfera bancară. În toţi aceşti ani, bancherul cunoscut în Moldova, dar şi peste hotarele ei, a dat dovadă de "pasiune şi ataşament pentru sectorul bancar". De asemenea, evenimentul festiv a fost organizat şi cu prilejul plecării Nataliei Vrabie din postul de preşedinte al MAIB, instituţie pe care o conduce din 1996.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?