Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Deputaţii tratează diferit evenimentele de acum 73 de ani

28 iun. 2013,, 12:55   Politică
3154 6
Foto: noi.md
Evenimentele de acum 73 de ani au fost motiv de dispută la începutul şedinţei plenare a Parlamentului de vineri.

Potrivit Agenţiei "Infotag", preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, "a adus sincere felicitări cetăţenilor cu prilejul zilei de 28 iunie – ziua eliberării de sub ocupaţia română, datorită acestui eveniment, ţara a avut posibilitatea să se dezvolte în calitate de stat suveran şi independent".

Liberalul Valeriu Munteanu a calificat declaraţiile lui Voronin drept " blasfemie şi bătaie de joc de oameni".

"Cum era istoria Basarabiei, dacă nu era data de 28 iunie 1940? Nu veneau tancurile şi comunismul criminal peste noi, nu erau deportările, foametea, genocidul, rusificarea şi mancurtizarea. Unde eram noi astăzi, dacă nu erau poftele maladive ale lui Stalin, ascendenţilor şi descendenţilor săi. Cu siguranţă eram astăzi în UE, într-un spaţiu de libertate şi democraţie", consideră el.

În timpul discursului lui Munteanu, comuniştii băteau din picioare încercînd astfel să-i înăbuşe vocea.

Liberal-reformatoarea Ana Guţu a propus să fie ţinut un minut de reculegere, însă nu a fost susţinută de toţi, în special de comunişti şi de unii democraţi.

Liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, a spus în acest contest un banc, care, în opinia lui, "este dovada înţelepciunii populare".

"Un om îl întreabă pe bătrînul Ion: "Cînd era mai bine, cu românii sau cu sovieticii? La care bătrînul a răspuns: "Mai bine era cînd unii plecau, iar alţii încă nu veneau", a spus el.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a decis să continue bancul, specificînd că "alături de bătrîn mai era şi un copil care a răspuns că ar fi fost mai bine dacă nu veneau ruşii şi nu existau partide de centru pe care să le intereseze doar mandatul, nu adevărul şi soarta copiilor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав