Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Schuebel: Moldova poate obţine regimul liberalizat de vize dacă va securiza frontiera

1 iul. 2013,, 10:40   Politică
3152 4
Foto: gzt.md
Republica Moldova poate obţine un regim liberalizat de vize doar dacă toate părţile frontierei ţării sunt securizate corespunzător. Declaraţia aparţine şefului delegaţiei Europene de la Chişinău, Dirk Schuebel şi a fost făcută pentru Radio Europa Liberă în contextul deciziei Chişinăului de a deschide şase puncte noi de control al migraţiei la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană, informează trm.md.

Dirk Schuebel susţine că este necesar ca Republica Moldova să ofere siguranţa că toate părţile frontierei țării sunt securizate corespunzător şi ştie cine intră pe teritoriul său. „Este evident că în acest moment, aşa-numitul segment central al frontierei moldo-ucrainiene nu este controlat de autorităţile moldoveneşti. Aşa că trebuie introduse alte mecanisme pentru a asigura cel puţin un grad ridicat de informare referitor la persoanele care intră în ţară”.

Potrivit oficialului european, aceste aspecte sunt importante pentru lupta cu terorismul, dar şi pentru securitatea generală şi aspecte legate de imigrare. „Trebuie găsite nişte alternative şi acestea le reprezintă punctele de control. Nu este vorba despre puncte de control ale frontierei şi care ar trebui să fie prezente de-a lungul liniei administrative a celor două maluri pentru a asigura identificarea celor care vor să călătorească pe malul drept”.

Anterior, vicepremierul Eugen Caprov a explicat de ce Chișinăul a decis să amplaseze noi puncte vamale pe linia administrativă care separă malul stîng al Nistrului, de cel drept. Decizia a fost întîmpinată ostil de către Tiraspol, deși aceste ghișee vin în ajutor cetățenilor străini care intră în Republica Moldova, din Ucraina, prin segmentul transnistrean de frontieră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?