X 
Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Producătorii locali: Pagubele sînt colosale. În urma grindinei, toate roadele au fost rebutate

1 iul. 2013,, 13:13   Societate
4687 0
Foto: vesel.ro
Ploaia și grindina care au căzut în ultimele zile au creat pagube enorme producătorilor agricoli. Potrivit lui Iurie Fală, specialist la Federația Națională a Agricultorilor din Moldova, la moment e greu de estimat pierderile. ”Cele mai afectate raioane sînt cele din nordul și centrul țării. În unele localități au căzut 25% din cantitatea anuală de precipitații. Acum, e în plină desfășurare procesul de recoltare a fructelor și legumelor. Vînturile, ploile și grindina le-au distrus parțial”, a menționat Fală, adăugînd că unii producători care și-au asigurat roadele vor primi despăgubiri de la companiile asiguratoare, însă aceștia sînt puțini. ”Fenomenele meteo care au căzut sînt extreme”, a concluzionat specialistul.

Anatol Trincanu, producător din Edineț și președintele Asociației Producătorilor de Fructe din Moldova, spune că nu și-a asigurat livada de mere, iar pierderile pe care le-a avut de suferit sînt enorme. ”În primul rînd, nu a fost afectată cantitatea roadei, dar calitatea. Dacă e să vorbesc de livezi, toată roada a fost rebutată. Dacă luptăm pentru calitate și vorbim chiar de același măr, el trebuie să fie perfect, nu? Să fie pus în ladă frumos. Dar, dacă e lovit de grindină, noi îl dăm la procesare, la prelucrare, cu un alt preț, de zece ori mai mic. Pagubele sînt colosale. E foarte grav. În raionul Edineț, de exemplu, jumătate din livezi sînt afectate”.

Fermierul spune că o soluție bună ar fi rachetele antigrindină. ”Costul rachetelor nu este așa de mare, față de pagubele pe care le aduce grindina. Noi plătim impozite din roada pe care o avem. Rachetele costă 12 milioane, dar pagubele noastre sînt de sute de milioane. Aceste 12 milioane se întorc mai ușor în buget, prin impozite. Înțelegem prea bine că ajutor de la stat nu va fi”, spune dezamăgit producătorul.

”Trebuie dezvoltat sistemul antigrindină, care pentru Moldova e foarte important. Atîta timp cît nu lucrează sistemul de asigurare, trebuie să ne gîndim mai bine la cel antigrindină. Nu costă el așa de mult. Noi am adresat, ca asociație, la Ministerul Agriculturii și la prim-ministru, o scrisoare, în care cerem ajutor. Rachete au fost în prima jumătate de vară și s-a simțit acoperirea. Dar acum, nu e niciuna”.

Amintim că, potrivit ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, pagubele provocate culturilor agricole se ridică la 290 de milioane de lei, iar 38 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав