Cutremure stiri: 502

Sistemul actual de finanţare a partidelor politice favorizează interese economice de grup – declarație

1 iul. 2013,, 15:35   Politică
2809 3
Foto: noi.md
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CCALC) solicită Parlamentului să reformeze sistemul de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale, în condițiile în care în R. Moldova lipseşte un control eficient exercitat asupra fluxurilor financiare ale partidelor politice, transmite NOI.md.

Potrivit CCALC, în prezent finanţarea campaniilor este efectuată de puțini donatori mari, fapt ce dictează un anumit comportament sau influenţează anumite decizii. De asemenea, lipseşte un mecanism eficient de sancţionare pentru fraudele financiare, care încurajează partidele să corupă alegătorii prin diverse mijloace. ”Banii contează în politică, deoarece partidele politice au nevoie de resurse financiare pentru desfăşurarea activităţilor de partid, însă banii nu trebuie să fie o monedă de schimb pentru accesul la puterea decizională”, se arată într-o declarație a coaliției.

În opinia membrilor CCALC, reforma trebuie să reducă influenţă nedorită a banilor în politică, să diminueze plafonul de donaţii şi să diminueze influenţa donatorilor mari. ”Reforma trebuie să ţină cont de necesitatea asigurării egalităţii de gen în viaţa politică. De asemenea, amendamentele trebuie să prevadă cerinţe clare privind transparenţa, raportarea, instituţiile de monitorizare şi control și introducerea şi aplicarea sancţiunilor în cazul încălcării acestor cerinţe”, se mai precizează în declarație.

În cazul tergiversării reformei există riscul de a vedea aceleaşi feţe în cursele electorale, dezbateri sterile, decizii şi legi care să favorizeze interese economice de grup, și nu politici veritabile de dezvoltare, susțin membrii coaliției.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав