Cutremure stiri: 506

Expert: Ucraina trebuie să transforme Transnistria în protectoratul său

2 iul. 2013,, 03:09   Politică
5875 7
Foto: hvylya.org
Apropierea bruscă dintre Republica Moldova și România creează noi pericole regionale în Ucraina. Din acest motiv Kievul trebuie să regîndească fundamental poziția sa cu privire la Transnistria.

Despre aceasta scrie în articolul "Transnistria: o amenințare și o oportunitate pentru Ucraina", directorul Centrului de Analiză Politică "Stratagema" Iurii Romanenko.

"Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a atrage rmn de partea sa. Acesta este airbag-ul nostru de securitate împotriva României. Dacă pierdem Moldova și Transnistria, vom avea probleme cu Bucovina și regiunea Odesa. De ce? Pentru că la următorul pas România va încerca să obțină controlul asupra gurilor Dunării", - a spus el.

În opinia sa, "după cum arată mișcările Bucureștiului în jurul canalului nostru de la gura de vărsare a Dunării, România va face totul pentru a ne scoate din deltă, deoarece aceasta îi oferă resurse economice și geopolitice suplimentare".

În calitate de exemplu a implementării cu succes a strategiei de politică externă el citează pierderea de către Ucraina a platoului continental în zona Insulei Șerpilor.

Astăzi, Ucraina nici nu mimează careva activitate sistemică. Noi pur și simplu plutim în derivă sub influența actorilor mai puternici - Rusia, UE și SUA, care își modelează activ poziția în regiune", - scrie Romanenko.

El crede că, dacă Ucraina va propune o variantă de integrare și va începe să o promoveze în mod sistematic, rmn la sigur o va accepta. În Transnistria, sînt destui care o susțin.

În al doilea rînd, subliniază analistul "avem un bici sub forma controlului frontierei". "Orice blocadă serioasă a rmn va duce rapid la decesul ei. Dar nu avem nevoie de așa ceva. Acolo trăiesc oamenii noștri, deaceea trebuie să folosim soft power "- adaugă el.

"Deaceea ași fi organizat un referendum și ași include rmn în componența Ucrainei. Aceasta ar schimba structura internă a statului nostru și ar duce la apariția unei Federații în adevăratul sens al cuvîntului. Această carte ar putea fi jucată în contextul politic intern din Ucraina, în scopul de a echilibra situația cu Crimeea, cu vestul Ucrainei", - afirmă analistul.

Potrivit acestuia, poziția Ucrainei cu siguranță se va ciocni de rezistența actorilor externi.

În acest caz, Ucraina ar putea juca schema, pe care a pus-o în aplicare China în relația cu Hong Kong-ul. "rmn ar fi fost transformată într-un offshore eurasiatic prin care ar fi rulat capitalul, care sub loviturile anglo-saxonilor este în căutarea unui port sigur și liniștit", - scrie Iurii Romanenko.

Totodată analistul este sigur că Ucraina nu ar trebui să cedeze interesele sale în R. Moldova.

"Este de asemenea o zonă tampon importantă, a cărei soartă nu este încă sigilată. În Moldova, trebuie să se acționeze cu minoritățile naționale și partidele loiale. Sînt sigur că după un timp am putea instaura propriul regim promovînd o politică sistemică. Apoi, dacă am pompa bani în rmn în calitate de offshore, am putea prin instrumente economice să conectăm mai strîns și Republica Moldova. În principiu, o astfel de politică regională mai activă ar trebui să urmărească scopurile pe termen lung ale Kievului", - a concluzionat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав