X 
Cutremure stiri: 502

Gămurari: SIS-ul trebuie să se subordoneze puterii executive

8 sep. 2017,, 12:50   Politică
4414 2

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) trebuie să se subordoneze puterii executive, susţine fostul viceministru al Securităţii Naţionale, generalul în rezervă Boris Gămurari.


Potrivit unui interviu acordat pentru publicaţia "Moldavskie vedomosti", consacrat Zilei SIS-ului, el a recunoscut că în Moldova are loc un fel de "tragere a frînghiei" în planul subordonării SIS.

"În opinia mea, serviciile de securitate trebuie să se supună puterii executive – guvernului sau preşedintelui. Acestea sînt organe de acţiune directă. Este adevărat că preşedintele are acum puteri limitate. Dar un lucru este clar, agenţiile de securitate nu pot fi gestionate colectiv", a spus Gămurari.

În accepţia sa, serviciile speciale nu dirijează procese politice.

"Sarcina lor este de a furniza conducerii de vîrf a ţării informaţii fiabile, cît mai anticipative, şi evaluări politice ale specialiştilor săi", a spus el.

Potrivit lui Gămurari, scopul serviciilor speciale este de a reduce prejudiciul cauzat intereselor naţionale, dacă acesta nu poate fi exclus.

Referindu-se la problema personalului de conducere al SIS, Boris Gămurari a spus că ar fi bine ca Serviciul să fie condus de Nicolae Chirtoacă.

"Cuiva poate că el nu îi este pe plac, dar el nu este un dolar", a spus Boris Gămurari, care este convins că istoria ţării nu poate fi înţeleasă fără a şti rolul serviciilor sale speciale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав