X 
Cutremure stiri: 501

De ce Putin îl sfidează pe Obama

3 iul. 2013,, 02:45   Externe
6834 0
Foto: rusnord.ru
Washingtonul ar trebui să păstreze respectul pentru Rusia și poporul său care, indiferent de natura regimului și liderii săi, nu intenționează să se mulțumească cu un rol de planul doi, scrie Roberto Toscano într-un articol publicat în ziarul La Stampa.

" Șederea îndelungată a lui Edward Snowden în zona de tranzit a aeroportului din Moscova irită în mod clar Washingtonul, deja înfuriat de complicitatea Beijingului și refuzul autorităților din Hong Kong să-l extrădeze pe acel, pe care guvernul SUA îl numește azi trădătorul care ar trebui să fie prins și judecat" - scrie ziarul.

"Victoria Statelor Unite în războiul rece azi este pusă la îndoială de o serie de episoade care reflectă atitudinea deschisă și de multe ori agresivă a părții ruse față de politica și interesele Statelor Unite", - notează autorul articolului.

"Moscova continuă să susțină și să furnizeze arme lui Assad, cooperează doar parțial în domeniul sancțiunilor occidentale împotriva Iranului, continuă să mențină o abordare intransigentă față de planurile SUA de a amplasa sisteme de apărare antirachetă în Europa, a introdus interdicția cu privire la adoptarea copiilor ruși de către familiile americane, după o serie de acuzații de maltratare a copiilor. Nu există nici o penurie de dezbateri la nivel politic și ideologic, cu critici dure din partea lui Putin și a înalților oficiali guvernamentali cu privire la tentativele SUA de a aprecia politica internă a Rusiei și de a sprijini ONG-urile care, în conformitate cu noile legi, au obligația de a se înregistra ca " agenți străini ", - se spune în articol.

"Nu, războiul rece nu se întoarce. Lipsesc condițiile de bază: confruntarea între două ideologii globale, puterea militară a Uniunii Sovietice, proiectarea ei la nivel mondial, inclusiv capacitatea de a crea alianțe anti-imperialiste cu "revoluționarii din țările în curs de dezvoltare", - subliniază autorul articolului.

"Cu toate acestea, ceea ce se întîmplă are omimportanță foarte mare. La originea confruntării zilnice și polemicii stau factori care se referă la politica internă, precum și la relațiile internaționale. La sfîrșitul anilor '90 Vladimir Putin a venit ca un lider, capabil de a restabili ordinea internă și demnitatea internațională printr-un proiect politic în care aceste două dimensiuni erau strîns legate. Putin a acordat prioritate restabilirii ordinii interne, dar, de asemenea, în mod constant a demonstrat că, după prăbușirea lumii bipolare, SUA-URSS, Rusia este importantă, Rusia trebuie să fie luată în considerare, Rusia trebuie să fie respectată. Ținînd cont de faptul că este puțin probabil ca SUA să recunoască Rusia ca interlocutor egal, crearea problemelor pentru Statele Unite ale Americii a devenit o modalitate eficientă de a obține recunoașterea că statutul său nu este unul secundar, - scrie autorul.

"Washingtonului îi va fi greu să se ocupe de "problema rusă". El poate face acest lucru, în cazul în care va trata cu respect țara și poporul, care indiferent de natura regimului și a elitelor sale, nuse pot împăca cu un rol secundar", - conchide publicația.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав