Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Partidul Comuniştilor a condamnat represiunile staliniste

3 iul. 2013,, 15:45   Societate
5307 6
Foto: noi.md
Partidul Comuniştilor condamnă deportările în masă din anii 40 ai secolului trecut şi subliniază că astfel de măsuri nu au nicio justificare istorică, juridică sau morală.

În declaraţia PCRM, citată de Agenţia "Infotag", se menţionează că "oricare ar fi fost motivele care au stat la baza unor asemenea decizii, oricum ar fi explicate de acele timpuri, a fost şi este clar în continuare că victimele acelor represiuni în masă au fost, în primul rînd, cetăţenii de rînd, bătrîni, femei şi copii".

"În zilele de 5 şi 6 iulie, noi, comuniştii, împreună cu tot poporul, deplîngem soarta compatrioţilor noştri care au devenit ostaticii vremurilor contradictorii şi crude de după război", se menţionează în comunicatul PCRM.

În acelaşi timp, semnatarii declaraţiei se pronunţă împotriva folosirii acestor date istorice "în calitate de instrument pentru scindarea societăţii şi confruntarea politică".

"Astăzi, cînd cu ajutorul regimului de guvernare, sute de mii de cetăţeni moldoveni părăsesc ţara pentru un loc de muncă mai bun, noi confirmăm repetat că lupta pentru socialism, pentru modernizarea ţării şi echitatea socială este lupta întregului popor, care nu trebuie să fie împărţit în prieteni şi duşmani. În caz contrar, nu vom obţine victorie comună", consideră comuniştii.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a avut loc primul val de deportări din Basarabia în Siberia şi Kazahstan, atunci au fost deportate 12,3 mii de oameni. În noaptea spre 6 iulie 1949, a avut loc cel de-al doilea val de deportări. Atunci au fost duşi în regiuni îndepărtate ale Rusiei peste 22,6 mii de oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?