Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

O nouă ţară ar putea apărea în Orientul Mijlociu

16 sep. 2017,, 20:00   Externe
5518 1

Parlamentul regiunii autonome kurde din Irak a votat organizarea unui referendum pentru independenţă pe 25 septembrie.

Kurdistanul irakian, cu o populaţie de 6 milioane, este o regiune cu resurse foarte mari de petrol, iar în ultimii ani a fost ca şi independentă de Bagdad. Totuşi, premierul Irakului a primit deja permisiunea să ia toate măsurile necesare pentru a menţine unitatea ţării. Liderii irakieni consideră inițiativa referendumului contrară Constituției.

State din regiune, precum Turcia şi Iranul, s-au declarat deja împotriva referendumului. Sînt ţări care s-ar învecina cu noul stat kurd, au importante minorităţi kurde și se tem că apariția statului kurd ar încuraja aspirațiile separatiste.

În schimb, Israelul susţine crearea Kurdistanului independent. Israelul este un susținător vechi al kurzilor și a fost prima țară care și-a declarat sprijinul pentru referendumul de independență al acestora.


La rîndul lor, Statele Unite au cerut amînarea scrutinului, deoarece pot apărea noi tensiuni, cînd, de fapt, prioritatea ar trebui să fie înfrîngerea ISIS.

Reafirmînd convingerea că această consultare ar fi un obstacol în lupta contra grupării Stat Islamic și pentru „stabilizarea zonelor eliberate”, Washingtonul își exprimă clar dezacordul, după votul din Parlamentul kurd irakian în favoarea organizării referendumului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?