X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4161

OSCE insistă asupra identificării unui statut special pentru Transnistria

4 iul. 2013,, 15:55   Societate
3004 0
Foto: vesti.md
Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluție privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Documentul a fost aprobat în perioada 29 iunie - 3 iulie curent, în cadrul reuniunii anuale de la Istanbul, Turcia, transmite NOI.md.

Documentul constată că existența unui conflict nesoluționat în regiunea transnistreană a R. Moldova reprezintă o amenințare la adresa securității și stabilității în Europa și zona OSCE, iar o soluție pașnică și durabilă în acest sens poate fi identificată prin intermediul procesului de negocieri în formatul 5+2.

Potrivit rezoluției, scopul principal în soluţionarea conflictului transnistrean este identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, consolidarea şi asigurarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale, recunoscute internaţional.

AP OSCE încurajează toți participanții la procesul de negocieri în formatul 5+2 să coopereze și să-și intensifice eforturile în avansarea negocierilor. Totodată, AP OSCE își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentele recente din Zona de securitate și îndeamnă părțile să se abțină de la măsuri unilaterale.

Amintim că pe 21 iunie curent, Parlamentul R. Moldova a adoptat Declarația cu privire la situația actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав