X 
Cutremure stiri: 502

Experți elveţieni: Moscova refuză să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean

5 iul. 2013,, 11:11   Politică
2578 2
Foto: nr2.ru
Moscova refuză să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean. La această concluzie au ajuns experții de la Centrul pentru studii de securitate (CSS) și Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich (ETH) într-o analiză geopolitică despre influența economică a Rusiei în Europa, informează UNIMEDIA.

„Pe motiv că Republica Moldova încearcă să devină membru Uniunii Europene și vrea să semneze Acordul de aderare, Rusia face tot posibilul pentru a perturba acest proces. Din punctul de vedere al Rusiei, Republica Moldova poate conta pe sprijinul Moscovei în procesul soluționării problemei transnistrene doar în cazul în care renunță la planurile de aderare la Uniunea Europeană și devine membru al Comunităţii Economice Eurasiatice”, spun analiștii.

Autorii analizei menționează că și în acest caz, Rusia își folosește gazele naturale drept mijloc de exercitare a presiunii. „Moscova amenință că va cere achitarea datoriilor rmn la gaz. Iar această datorie se ridică la jumătate din PIB-ul anual al Republicii Moldova”, se mai spune în studiu.
Referitor la Ucraina, în opinia experților occidentali, Kremlinul nu o consideră un stat pe deplin suveran.

„Moscova vrea ca această țară să se alăture la Uniunea Vamală, în care intră Belarus și Kazahstan și care a fost creat pentru a apropia statele postsovietice de Rusia”, - subliniază experții.

În calitate de avantaj Moscova propune Kievului un preț mai mic la gazele naturale. Elita ucraineană încearcă să amîne decizia complicată, ce fel de alegere geostrategică să facă – în favoarea Rusiei sau UE, conchid autorii studiului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав