Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Rezoluţia AP OSCE privind reglementarea transnistreană nemulţumeşte Tiraspolul

8 iul. 2013,, 12:16   Societate
3816 0
Foto: vesti.md
Comisia pentru politică externă şi relaţii internaţionale a Consiliului Suprem (CS) al autoproclamatei rmn susţine că rezoluţia "Procesul de reglementare transnistreană", adoptată la ultima sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE, care a avut loc săptămîna trecută la Istanbul, este una "politizată artificial şi preconcepută".

Autorii unei declaraţii a comisiei, remise Agenţiei "INFOTAG", s-au arătat nedumeriţi de "constatarea insistentă şi neîntemeiată a faptului că existenţa conflictului nerezolvat continuă să genereze un pericol serios pentru securitatea şi stabilitatea în Europa şi în spaţiul OSCE".

Aceştia sînt îngrijoraţi, în special, de articolul 16 din rezoluţie, potrivit căruia AP OSCE "recunoaşte rolul stabilizator important al operaţiunii de menţinere a păcii, care este realizată în regiune, şi aminteşte că prin declaraţia de la Moscova din 18 martie 2009 toate părţile au chemat la reformatarea operaţiunii curente într-o operaţiune de asigurare a păcii sub egida OSCE în contextul reglementării transnistrene".

"Comisia percepe cu surprindere şi indignare o astfel de interpretare subiectivă a înţelegerilor realizate anterior în procesul de negocieri. În Declaraţia Comună a Preşedinţilor Federaţiei Ruse, Republicii Moldova şi Transnistriei din 18 martie 2009 este definită absolut expres şi fără ambiguităţi oportunitatea transformării operaţiunii de menţinere a păcii în una de garantare a păcii sub egida OSCE în exclusivitate "pe baza totalurilor reglementării transnistrene", notează comisia CS.

În opinia comisiei "parlamentarii OSCE înţeleg foarte tendenţios şi părtinitor scopul major al procesului de reglementare transnistreană, care s-ar exprima prin "definirea unui statut juridic special ... de rînd cu consolidarea şi asigurarea suveranităţii, a independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

"Această interpretare denaturează principiile şi scopurile principale ale purtării procesului de negocieri privind reglementarea moldo-transnistreană şi nu are nimic în comun cu situaţia reală, care s-a constituit în relaţiile părţilor la moment", se accentuează în declaraţie ai cărei autori îndeamnă părţile interesate să renunţe la "abordările unilaterale şi la practica defectuoasă de adoptare a nor documente declarative preconcepute".

Membrii comisiei CS relevă faptul că parlamentarii OSCE "trec sub tăcere cu bună ştiinţă faptul că unii participanţi la procesul de negocieri instituie măsuri unilaterale, care împiedică libera circulaţie a populaţiei în regiune, dar şi care impun sancţiuni pecuniare pentru sute de mii de locuitori ai Transnistriei".

Deputaţii CS au chemat AP OSCE "să treacă de la declaraţii politice la măsuri reale de sprijin în crearea unei atmosfere complexe de încredere între Transnistria şi Moldova, care să se formeze prin rezolvarea ascendentă a problemelor cu caracter social-economic şi umanitar".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав