X 
Cutremure stiri: 502

Expert: Moscova pare dispusă să ofere un preţ bun pentru o posibilă recunoaştere internaţională a Transnistriei

9 iul. 2013,, 03:34   Politică
25486 8
Foto: olt-alert.ro
După eşecul tranzacţiei „europenizarea Transnistriei în schimbul tehnologiilor avansate pentru Rusia”, propusă de Angela Merkel lui Dmitri Medvedev, nu numai Berlinul, ci şi Washingtonul încep să îşi piardă şi răbdarea, şi iluziile.

Despre aceasta vorbește analistul politic Petru Bogatu în articolul publicat în paginile publicației Jurnal de Chișinău. El consideră că conflictul transnistrean devine o sursă de tensiuni tot mai sufocante nu doar în Republica Moldova, ci şi în raporturile comunităţii euroatlantice cu Moscova.

„Putin nu renunţă la Tiraspol nici în ruptul capului. Constrîns însă de noile conjuncturi geopolitice, el pare dispus să ofere un preţ bun pentru o posibilă recunoaştere internaţională a regiunii secesioniste”, - opinează Bogatu.

Liderul de la Kremlin, după cîte se pare, le sugerează partenerilor occidentali că, în schimbul Transnistriei, ar putea face nişte concesii capitale. Putin ar fi gata să se împace cu încorporarea Republicii Moldova în UE, să evacueze trupele ruse din stînga Nistrului, să se resemneze în faţa scutului american antirachetă şi chiar să recunoască independenţa regiunii Kosovo, consideră analistul politic.

„Proiectul cedării Transnistriei în schimbul integrării europene sau chiar al unirii Republicii Moldova cu România de la un simplu exerciţiu intelectual, cum era acum nouă ani, cînd a fost propus la Bucureşti de politologul Stanislav Belkovski, a ajuns astăzi subiect de discuţii politice discrete la nivel înalt. Deloc întîmplător, chiar a doua zi după negocierile purtate de generalul Patruşev la Bucureşti, România a fost vizitată de John Brennan, directorul CIA. După întrevederile cu Băsescu şi Ponta, americanul a plecat la Moscova”, - subliniază P. Bogatu.

Bogatu vede „tot mai multe semne că în triunghiul convenţional România (UE) – Rusia – SUA, unde fiecare porneşte de la interesele proprii, bineînţeles, ceva se coace. Nu-i exclus să se încerce o ajustare a unor soluţii inedite şi reciproc avantajoase în privinţa zonei secesioniste din estul Republicii Moldova”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав