X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Valeriu Pleșca: Moldova are o istorie de succes în producerea energiei din biomasă (VIDEO)

9 iul. 2013,, 16:07   Societate
7400 1
Foto: noi.md
Producerea energiei din biomasă ia amploare în Republica Moldova. Un exemplu elocvent este și afacerea inițiată de fostul ministrul al Apărării, Valeriu Pleșca. Acesta produce pelete și brichete pentru energia termică.

Ideea a pornit de la o banală factură. Cînd a văzut cît trebuie să plătească pentru gaz, s-a gîndit să caute o soluție mai ieftină și mai ecologică. Cu banii proprii, dar și cu un împrumut de la bancă, a pornit afacerea cu energie din biomasă. I s-au alăturat și cîțiva militari în rezervă. ”Eram în căutare. Doream să dezvoltăm un proiect de rezonanță, atît util, cît și economic. Ne-am oprit la proiectul de producere a energiei termice din biomasă”, povestește Valeriu Pleșca.

A început afacerea de la zero. Acum, după un an, în compania sa lucrează peste 30 de persoane. Fabrica are o capacitate de producție de 1500 de tone pe oră. Compania lui Valeriu Pleșca a fost selectată pentru a instala cazangerii de tip nou în școli și grădinițe.

În fiecare an, în Moldova sînt produse aproape 700 de mii de tone de paie, ceea ce reprezintă a patra parte din necesitățile energetice ale țării. În prezent, aproape 100 de mii de case ar putea fi asigurate cu energie doar din biomasă.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?