Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Leul moldovenesc a atins cota de vîrf în deprecierea sa – opiniile analiştilor

11 iul. 2013,, 17:11   Economie
7363 1
Foto: noi.md
Leul moldovenesc a atins cota de vîrf în deprecierea sa în raport cu dolarul SUA şi cu euro.

Specialişti şi analişti ai pieţei valutare, solicitaţi de reporterii agenţiei "Infotag", au afirmat că prin logica lucrurilor, atunci cînd nu există motive obiective pentru deprecierea cursului, dolarul american îşi va ceda lent poziţiile în raport cu leul.

"Este cert că nu ne putem aştepta la o piruetă bruscă în aprecierea cursului monedei naţionale, pentru că va fi o corectare lentă a cursului", a declarat un analist.

Rugat de agenţie să enunţe cauzele care au determinat deprecierea atît de substanţială a leului în ultimele cîteva săptămîni, analiştii au invocat două argumente formale care au influenţat indirect cererea de valută, sporită artificial.

"Din cauza dobînzilor relativ egale la depozitele în lei şi cele în valută străină, populaţia a convertit depozitele în lei în depozite în valută străină, fapt care a favorizat creşterea cererii de euro şi dolari SUA. A doua cauză a fost aceea că băncile au achiziţionat valută în volume comparativ mari, care s-au oferit spre vînzare avantajoasă chiar a doua - a treia zi, în condiţiile în care cursul leului se depreciază lent şi sigur", a afirmat interlocutorul agenţiei.

"Întrucît specialiştii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) fixează aceste tranzacţii pur aritmetic, aceasta a ajutat la împingerea în sus a cursului oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi cu euro", constată experţii, care nu exclud că aceasta a urcat artificial cursul leului.

Participanţii la piaţa valutară recunosc faptul că acum "toată lumea s-a încordat, ghicind cît de sus va urca cursul dolarului în raport cu leul moldovenesc".

"Dar imediat cum regulatorul va simţi că piaţa este "saturată" cu valută, cursul oficial al leului va începe să revină în "coridorul" anterior, recuperînd poziţiile "pierdute", a spus interlocutorul agenţiei.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, nu vede nimic deosebit în faptul că cursul leului în raport cu dolarul SUA a atins cotaţia de 12,7 MDL:$1. "Noi recunoaştem faptul că acum pe piaţă se atestă o slăbire a leului cu 3,8% în şase luni ale anului 2013, dar rubla rusească a slăbit cu 8% în aceeaşi perioadă.

Colegii noştri din Rusia spun că doresc să profite în mod conştient de slăbirea cursului pentru a stimula economia", a declarat Drăguţanu agenţiei "Infotag", relevînd faptul că leul moldovenesc s-a depreciat cu 8% în raport cu euro de la începutul anului.

Şeful BNM a afirmat că un asemenea curs al monedei naţionale convine pe deplin regulatorului, pentru că este în conformitate cu ţintele de inflaţie pe anul 2013 şi în perioadele viitoare.

"Noi nu intervenim în situaţia de pe piaţă şi dorim să oferim mai multe posibilităţi pentru ca piaţa însăşi să influenţeze mai eficient acest proces, ca participanţii la piaţă, prin intermediul tranzacţiilor, să găsească un echilibru de piaţă în raporturile dintre cursurile valutare", a spus Drăguţanu.

Totodată, guvernatorul BNM a lăsat să se înţeleagă că imediat cum cei mai mici factori care vor presa leul moldovenesc îşi vor face apariţia pe piaţă, regulatorul va interveni în situaţie imediat.

"Participanţii la piaţă nu trebuie să uite că BNM are în rezerve $2,5 mld. şi noi suntem în stare să efectuăm în orice moment o intervenţie puternică pe piaţa valutară", a mai spus guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, în interviul acordat agenţiei "Infotag".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?