X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4072

Dungaciu dezvăluie noi detalii ale planului de scindare a Moldovei

16 iul. 2013,, 03:17   Politică
20835 20
Foto: evz.ro
Au fost dezvăluite noi detalii ale planului Bucureștiului, cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană fără teritoriul Transnistriei. Despre aceasta scrie într-un articol piblicat de Evenimentul zilei prof. Dan Dungaciu, apropiat de serviciile secrete, fost consilier al președintelui-interimar Mihai Ghimpu pe probleme de integrare europeană.

Astfel, Dungaciu repetă ideea, exprimată în urmă cu două săptămîni, în paginile publicației „România Liberă”, că integrarea europeană a Republicii Moldova este posibilă fără Transnistria și acest plan ar trebui să fie urmată pînă la capăt, și ar fi bine ca opinia publică să fie influențată în acest sens, deoarece la nivelul clasei politice decizia este deja luată.

Potrivit acestuia, toate tentativele de reintegrare a Moldovei sînt îndreptate împotriva UE și trebuie abandonate ca nerealizabile, pentru ca după alipirea Moldovei la UE, Tiraspolul să fie pus în fața alegerii.

S-a vorbit cu indignare despre „precedentul Kosovo”, Dughin, „teritorii contra UE”, Uniunea Eurasiatică, resurecția planului Belkovschi, unirea cu România și alte cîte și mai cîte. Punctul culminant al disputei a fost – atenție! - acreditarea existenței unui „plan anti-Vilnius”. Problema este că s-a descoperit nițel cam tîrziu, căci un asemenea plan durează de mai bine de 20 de ani! Conflictul transnistrean este parte a acestuia, fiind oprit, temporar, doar de ieșirea în stradă a tinerilor de la 7 aprilie 2009.

Dungaciu este sigur de faptul „că timpul nu mai are răbdare. De aceea, dincolo de retorica îngrijorării prost plasate, trebuie să admitem și să comunicăm public un lucru pe care toată lumea îl știe, un fost președinte al R. Moldova l-a afirmat explicit, iar guvernarea îl practică”.

„Miza fundamentală a planului pro-Vilnius este securizarea frontierei estice a R. Moldova și controlarea, la nivelul cerințelor europene, a fluxurilor migraționale și comerciale dinspre estul republicii. Că se numește „frontieră administrativă” sau altfel, că se declară Transnistria „teritoriu ocupat”, că revine în discuție precedentul Kosovo, că asta presupune o decuplare temporară de regiunea separatistă sau că operațiunea este percepută astfel la Tiraspol, la Moscova, sau de către promotorii planului anti-Vilnius din interiorul republicii – este o altă chestiune.

Chișinăul nu își mai permite să aștepte sau să rateze. „Planul pro-Vilnius” înseamnă, pentru prima dată, poate, un Chișinău capabil să preia inițiativa față de regiunea separatistă. Nu a făcut-o, de fapt, niciodată. Să pună Transnistria să decidă, pentru că R. Moldova a decis deja!”.

Dungaciu consideră că care vor fi actorii deciziei la Tiraspol – societatea civilă (pe care s-a mizat, fără rezultat), oamenii de afaceri (pe care se mizează acum), populația – contează mai puțin. Dar Chișinăul trebuie să își urmeze calea asumată politic de apropiere de structurile europene, ca singura soluție viabilă pentru viitorul cetățenilor săi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?