Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Instanţa care va examina recursul BNM împotriva deciziei judecăţii în dosarul MAIB nu a fost stabilită nici pînă acum

16 iul. 2013,, 12:30   Societate
2340 0
Foto: allmoldova.com
Instanţa de judecată care va examina recursul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) împotriva deciziei Judecătoriei sectorului Buiucani în dosarul noilor acţionari ai băncii Мoldova Аgroindbank (MAIB) nu a fost stabilită nici pînă acum.

Secretara Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Elena Pentiuc, a comunicat agenţiei "Infotag" că "materialele dosarului au parvenit în procedură de recurs la CSJ abia luni, 15 iulie. Acum în cel mult cinci zile urmează să fie stabilită instanţa care va examina recursul, dar şi va fi numit judecătorul raportor".

Vicepreşedinta CSJ, conducătoarea Colegiului civil şi de contencios administrativ, Svetlana Filencova, urmează să desemneze instanţa şi judecătorul.

Potrivit datelor sursei agenţiei "Infotag" din CSJ, BNM a depus recursul la Curtea de Apel Chişinău, pentru a ataca decizia Judecătoriei sectorului Buiucani care i-a interzis să întreprindă orice acţiuni în privinţa acţionarilor noi ai MAIB, cu înregistrare în Marea Britanie, Letonia şi Cipru.

Consiliul de Administraţie al BNM încă pe 27 iunie a emis o decizie prin care a declarat "concertate" acţiunile celor cinci companii care au achiziţionat în total 17,2% dintre acţiunile băncii. Conform legislaţiei regulatorul pieţei le va cere acestor acţionari dreptul de deţinere a "cotei considerabile", în caz contrar pachetul urmează să fie comercializat altor investitori.

"În contextul legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova, nu este obligatoriu ca CSJ să examineze recursul BNM, pentru aceasta poate fi aleasă o altă instanţă. Prerogativa determinării rămîne a CSJ ca instanţă superioară de drept comun, prin aceasta şi se explică caracterul îndelungat al procedurii", a precizat sursa.

BNM a depistat semne de "management concentrat" în acţiunile celor cinci acţionari noi ai Мoldova Аgroindbank. Aceasta subînţelege că respectivii au avut o înţelegere preliminară asupra acţiunilor comune de cumpărare a acţiunilor MAIB. Pe 28 iunie Judecătoria sectorului Buiucani al municipiului Chişinău a interzis BNM să emită orice decizii în privinţa acţionarilor noi ai MAIB şi să le blocheze dreptul de vot, dar şi dreptul de desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, care a avut loc pe 28 iunie şi la care cu 86,2% dintre acţiunile cu drept de vot, acţionarii "vechi" şi cei "noi" l-au ales ca nou preşedinte al băncii pe Serghei Cebotari, în vîrstă de 49 de ani, anterior prim-vicepreşedinte al MAIB.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?