X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Băsescu: Șansele Moldovei de a se integra în Europa sînt nule

17 iul. 2013,, 01:52   Politică
11502 4
Foto: 24h.md
Preşedintele României, Traian Băsescu, a exclus, în preajma vizitei sale la Chişinău aşa-numita “variantă Cipru” pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În opinia lui Băsescu, şansele Moldovei de a se integra în Europa, atît timp cît diferendul transnistrean nu este rezolvat şi atît timp cît trupele ruse staţionează în stînga Nistrului, sînt nule, transmite 24h.md.

“Categoric Uniunea Europeană nu va mai repeta eroarea Cipru...” a spus Traian Băsescu.

„Prioritatea mea… şi a României trebuie să fie ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene… în zece ani, 12 ani… undeva pe aici”, - a declarat preşedintele României într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Reamintim că unii analişti politici de la Bucureşti consideră că pentru a putea să-şi atingă obiectivele concrete ale integrării europene Republica Moldova trebuie să-şi securizeze frontiera de est. În acest scop, ar fi este necesară decuplarea temporară a Transnistriei de Moldova, acţiune care este parte a aşa-numitului “Plan Vilnius”.

“Miza fundamentală a planului pro-Vilnius este securizarea frontierei estice a R. Moldova și controlarea, la nivelul cerințelor europene, a fluxurilor migraționale și comerciale dinspre estul republicii...

Chișinăul nu își mai permite să aștepte sau să rateze. „Planul pro-Vilnius” înseamnă, pentru prima dată, poate, un Chișinău capabil să preia inițiativa față de regiunea separatistă. Nu a făcut-o, de fapt, niciodată. Să pună Transnistria să decidă, pentru că R. Moldova a decis deja!”, scrie analistul politic Dan Dungaciu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?