Cutremure stiri: 506

Experţi: Vizita la Chişinău a lui Traian Băsescu confirmă ascensiunea relaţiilor bilaterale

17 iul. 2013,, 15:18   Politică
2435 4
Foto: publika.md
Vizita la Chişinău a preşedintelui României, Traian Băsescu, vine să confirme ascensiunea relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi România. De această părere este directorul Asociaţiei pentru Politică Participativă ADEPT, Igor Boţan.

Solicitat de reporterul "Infotag", expertul a menţionat că Traian Băsescu a confirmat suportul pentru actuala guvernare de la Chişinău, după depăşirea crizei politice.

"Preşedintele român a spus clar că suportul României nu se bazează doar pe declaraţii, dar este un suport bazat pe proiecte de infrastructură, de asigurare a securităţii energetice, oferire de burse, oferte de carte. De asemenea, România a confirmat că este un avocat necondiţionat al R.Moldova pe calea integrării europene", a spus Igor Boţan, precizînd că vizita lui Traian Băsescu la Chişinău este foarte importantă pentru relaţiile ulterioare ale Moldovei cu România.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a relatat pentru "Infotag" că, în condiţiile în care Moldova a declarat integrarea europeană drept obiectiv strategic, nu poate evita colaborarea cu România, a cărei frontieră este pentru Moldova frontiera UE.

"Din acest considerent, vizita lui Traian Băsescu este una extrem de importantă, care confirmă că România susţine Moldova pe calea integrării europene", a spus expertul.

Potrivit lui, România a parcurs procesele de integrare europeană relativ recent, obţinînd o experienţă valoroasă în acest sens, care poate fi preluată de către Moldova.

"România s-a alineat IQ-ului comunitar, traducînd în română toate documentele comunitare, şi nu o singură dată a declarat că Moldova poate beneficia de aceste documente. De asemenea, în procesul de integrare europeană, consultanţii din sectorul privat au obţinut o experienţă valoroasă, care ne va ajuta pe noi să ne integrăm", a spus Barbăroşie.

În opinia expertului, faptul că nu există bariere lingvistice pentru experţii din România şi Moldova, iar Moldova va beneficia de foarte multe documente comunitare traduse de România, costurile de integrare în UE ale R.Moldova vor fi diminuate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав