Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Prințul saudit pledează pentru revenirea la islamul "tolerant"

26 oct. 2017,, 23:30   Externe
2112 0

Arabia Saudită plănuiește să construiască un acoperiș retractabil deasupra celui mai sfînt loc de pelerinaj din Mecca, Kaaba.

Planul a stîrnit numeroase critici, autoritățile fiind acuzate că „distrug leagănul Islamului”. Deși construcția nu a fost confirmată oficială, pe rețelele de socializare circulă o filmare cu „acoperișul umbrelă” care va acoperi zona sfântă. Potrivit Daily Mail, construcția ar urma să înceapă curând și să fie finalizată până în 2019.

„Nu înțeleg de ce ar vrea cineva să distrugă leagănul Islamului și toată moștenirea noastră culturală. Kabba nu ar trebui să fie ascunsă, întrucât musulmanii cred că grația lui Alah se pogoară din înaltul cerului. Această umbrelă va face locul să arate ca o navă spațială dintr-un film de la Hollywood”, a declarat directorul Fundației pentru Cercetare Culturală Islamică, dr. Irfan Al Alawi.

Prin această inițiativă, prințul Mohammed bin Salman ar dori să revină la un Islam „deschis, moderat”, care să se opună clericilor ultraconservatori. „Vrem să ne întoarcem la ce eram înainte: o țară islamistă moderată, care este deschisă tuturor religiilor și lumii. Nu vrem să ne petrecem următorii 30 de ani din viață cu idei distructive, ci le vom distruge astăzi”, a spus prințul Mohammed bin Salman, în vârstă de 32 de ani, care a promis să elimine extremismul.


Nu este prima dată când se încearcă modernizarea orașului sfînt. În 2012, Arabia Saudită a aprobat un plan de 16,5 miliarde de dolari, pentru modernizarea sistemului de transport, prin construirea unor linii de metrou și de autobuz.

Anual, sute de credincioși leșină din cauza căldurii, întrucît temperatura în această zonă trece de 40 de grade celsius. În 2015, 717 persoane au murit și 805 au fost rănite, într-o busculadă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?