X 
Cutremure stiri: 502

Traian Băsescu: Moldova trebuie să negocieze direct cu Federaţia Rusă problema reglementării transnistrene

18 iul. 2013,, 15:35   Societate
2109 0
Foto: inprofunzime.md
Autorităţile moldovene trebuie să negocieze direct cu Federaţia Rusă problema reglementării transnistrene. Aşa consideră preşedintele României Traian Băsescu, care a întreprins miercuri o vizită oficială în Republica Moldova.

Potrivit Agenţiei "Infotag", şeful statului român a declarat, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii În Profunzime de la Pro TV, că participanţii în cadrul procesului de reglementare "trebuie să conteze pe formatul existent "5+2" şi să aibă încredere în el".

"Însă, ca stat interesat, ştiind unde se află cheia problemei transnistrene – la Moscova, nu aş lăsa totul în baza formatului "5+2". Mai devreme sau mai tîrziu, Chişinăul şi Moscova trebuie să se aşeze la masa tratativelor directe pe marginea problemei transnistrene", se arată convins preşedintele României.

Băsescu a spus că formatul "5+2" a fost ineficient, au fost lăsate lucrurile să tărăgăneze, ceea ce a dat timp autorităţilor de la Tiraspol să se consolideze.

"Problema nu a fost soluţionată la timpul potrivit, imediat după conflictul transnistrean. Iar tergiversarea acestor negocieri oferă timp autorităţilor nelegitime din stînga Nistrului să se consolideze. Este clar că Moldova nu poate aştepta la infinit reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5+2". Într-un anumit moment, va trebui să cereţi începerea tratativelor directe cu Rusia", a spus Băsescu.

Liderul de la Cotroceni consideră că, dacă în următorii ani, Moldova în calitate de stat independent şi suveran îşi va orienta eforturile spre stabilirea discuţiilor directe cu Rusia, ţara va reuşi să identifice resursele diplomatice necesare pentru acest dialog.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав