X 
Cutremure stiri: 506

Evgheni Șevciuk despre reintegrare

19 iul. 2013,, 09:53   Politică
5076 4
Foto: gospmr.ru
Președintele autoproclamatei RMN Evgheni Șevciuk a declarat, în ce condiții este posibilă reintegrarea țării. "Dacă Republica Moldova ar deveni parte a Rusiei, acest lucru poate fi ipotetic discutat" - a spus Șevciuk în cadrul emisiunii "Politica" de la TV7, transmite Pan.md.

- La modul serios, orice conducător trebuie să acționeze în conformitate cu Constituția și voința poporului. Voința poporului nostru este consfințită în Constituție, guvernul trebuie să respecte aceasta. Nimic secret aici nu-i, - a spus Șevciuk.

El a declarat că Transnistria este în căutarea de soluții la conflict.

- Nu totul în lume se măsoară în alb-negru, din punct de vedere al recunoașterii internaționale este Serbia și Kosovo, și alte părți ale lumii unde au existat conflicte, dispute. Există reguli care garantează integritatea teritorială, dreptul popoarelor la auto-determinare. Transnistria poate găsi propriile soluții și sîntem în căutarea lor - a declarat liderul de la Tiraspol.

El a precizat că la soluționarea conflictului vor fi luate în considerare prevederile Constituției și rezultatele referendumului din 2006.

- Constituția conține prevederea privind independența, iar potrivit rezultatelor referendumului din 2006, majoritatea cetățenilor au votat pentru independență cu ulterioara integrare cu Federația Rusă - a spus Șevciuk.

Comentînd declarația viceministrului de externe al FR Grigori Karasin, în care politicianul a spus că Transnistria este o regiune a Republicii Moldova, Șevciuk a afirmat că declarația nu lezează pe nimeni.

- În Rusia este o guvernare democratică, fiecare are dreptul să-și apere punctul de vedere, iar Rusia își îndeplinește obligațiile de garant în reglementarea conflictului. Concepția politicii externe a Federației Ruse reiese din recunoașterea integrității teritoriale a Republicii Moldova. În același timp, opinia Transnistriei, de asemenea, este luată în considerare (...) Soluționarea conflictului trebuie să se bazeze pe opinia poporului din regiune. Poate fi folosită oricînd forța, în cazul în care comunitatea internațională ne va strînge la perete, din Transnistria nu va rămîne nimic, dar aceasta nu va rezolva problema - a subliniat Evgheni Șevciuk.

El a mai spus că Transnistria susține dezvoltarea relațiilor cu Estul și Vestul.

- Noi beneficiem din punct de vedere economic și politic. Credem că este greșit atunci cînd vectorul este îndreptat într-o singură direcție. Considerăm că este dreptul Ucrainei și Republicii Moldova de a semna acorduri cu UE. Dar experții discută despre fezabilitatea economică a acordurilor. Noi considerăm acordul de liber schimb cu UE, nu întotdeauna profitabil benefică pentru o serie de sectoare ale economiei. Dar aceasta este problema Moldovei, noi ne-am dori să atingem starea de lucruri care ne-ar permite comerțul și cu Orientul și cu Occidentul.

Totodată liderul Transnistriei a precizat că integrarea europeană a Republicii Moldova îndepărtează partea stîngă și dreaptă a rîului Nistru.

- Evaluînd subiectiv informațiile, Moldova dinamic trece prin etapele de integrare cu România sau Uniunea Europeană, acest factor ne desparte mai mult decît ne unește, - a spus Șevciuk.

În finalul emisiunii Evgheni Șevciuk s-a adresat poporului moldovenesc, exprimîndu-și speranța că guvernul nu va crea bariere în calea comunicării oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав