Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4161

Igor Boțan: Cea mai fericită soluţie este ca problema transnistreană să rămînă „îngheţată”

24 iul. 2013,, 10:18   Politică
3356 4
Foto: nr2.ru
„Pentru toată lumea cea mai fericită soluţie este ca problema transnistreană să rămînă îngheţată, pînă cînd evoluează lucrurile legate de acordurile de asociere ale Republicii Moldova şi Ucrainei cu Uniunea Europeană, după implementarea treptată a acordurilor de liber schimb a celor două ţări, cu Uniunea Europeană, în care Transnistria va trebui cumva să se acomodeze”, - a declarat într-un interviu pentri „Europa Liberă”, analistul politic, directorul asociaţiei ADEPT Igor Boțan.

El a remarcat că numărul cetăţenilor din Transnistria cu paşapoarte ruseşti creşte, foarte curînd, mai mult de jumătate din cetăţenii locuitori ai Transnistriei vor fi cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Şi atunci sigur că Federaţia Rusă va avea pretenţii sporite pentru a influenţa situaţia din regiune, prezice Boțan.

„Deocamdată, Federaţia Rusă îşi doreşte un singur lucru: să menţină situaţia îngheţată în Transnistria, în procesul de reglementare, şi să creeze noi factori de atracţie, în primul rînd, pentru Ucraina şi Republica Moldova, să le atragă pe orbita sa, după care va veni timpul, potrivit strategilor de la Moscova, pentru reglementarea transnistreană, după formulele pe care le ştiu cei de la Moscova”, - consideră analistul politic.

Boțan precizează că „Federaţia Rusă a reacţionat destul de nervos” că Republica Moldova intenţionează să instaleze 6 puncte migraţionale. Pe de altă parte, Federaţia Rusă, atunci cînd insistă asupra liberei circulaţii, totuşi manifestă duble standarde.

„Cetăţenii Republicii Moldova, atunci cînd intrăm în Federaţia Rusă, trecem acest control al documentelor. Iar faptul că autorităţile moldovene nu controlează segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean permite intrarea în Republica Moldova a cetăţenilor din Ucraina şi din Federaţia Rusă, fără să li se verifice actele”, - subliniază analistul politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав