Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Creditorii străini sînt în drept să ştie cine stă în spatele băncilor din Moldova

25 iul. 2013,, 12:50   Economie
2716 0
Foto : noi.md
Problema legată de transparenţa acţionarilor băncilor este abordată corect de către partenerii străini. De această părere este guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Dorin Drăguţanu.

Solicitat de reporterul Agenţiei "Infotag", guvernatorul a menţionat că atît comportamentul, cît şi acţiunile unor instituţii financiare străine au fost prea "categorice şi insistente".

"Însă poziţia lor este corectă, întrucît ei au investit o anumită sumă de bani în băncile din Moldova. Atunci cînd au luat decizia să investească în Moldova, aveau o înţelegere clară despre persoanele care gestionează şi controlează aceste bănci. Însă atunci cînd situaţia se schimbă, este dreptul firesc şi normal al creditorului să ştie cu cine va lucra pe viitor", a remarcat guvernatorul BNM.

Potrivit lui, anume din aceste considerente, creditorii abordează ferm problema transparenţei, fiind extrem de important pentru ei.

"Acest lucru nu se face pentru a arăta cu degetul la anumite instituţii de stat ale Moldovei. Sînt convins, aceste măsuri se întreprind pentru a cunoaşte cine sînt acţionarii băncilor", menţionează Drăguţanu.

Guvernatorul BNM abordează mult mai larg această problemă ridicată de instituţiile financiare internaţionale. El consideră că problemele se referă la întregul sistem bancar din Moldova şi la economia R.Moldova în general.

"Noi trebuie să profităm de această situaţie şi să soluţionăm constructiv problema legată de transparenţa băncilor. Pentru că asta poate deveni o adevărată frînă în dezvoltarea Republicii Moldova", a remarcat guvernatorul.

Dorin Drăguţanu spune că BNM "nu vrea să pedepsească pe nimeni".

"Noi spunem că lucrurile nu mai pot rămîne aşa cum sînt la capitolul transparenţa acţionarilor. Apropo, aceasta nu este problema unei sau a două bănci. Pur şi simplu, noi nu putem să ne ocupăm de transparenţa acţionarilor la toate băncile concomitent", a spus el.

Preşedintele BNM a promis că imediat ce regulatorul va clarifica situaţia cu "noii" acţionari ai Agroindbank, se va preocupa şi de alte bănci.

"Eu garantez că societatea moldovenească va auzi încă multe lucruri diverse şi interesante referitoare la transparenţa acţionarilor altor bănci din Moldova", a menţionat Dorin Drăguţanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав