X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Patru sisteme de irigare din Moldova vor fi reabilitate (FOTO)

30 iul. 2013,, 15:28   Societate
3126 0
Foto: mediu.gov.md
Companii de construcție din România, Portugalia, Israel, Rusia, Franța și-au prezentat ofertele pentru reabilitarea a patru sisteme de irigare de pe rîul Nistru: Jora de Jos din raionul Orhei, Coșnița din raionul Dubăsari, Puhăceni și Roșcani din raionul Anenii Noi, efectuată în cadrul Programului Compact, finanțat de Corporația Provocările Mileniului. Potrivit ministerului mediului, FPM Moldova, care implementează Programul Compact, a recepționat cinci oferte pentru diferite loturi, valoarea cărora variază între 10,5 milioane USD și 21,7 milioane USD.

Cele patru sisteme de irigare vor fi supuse reconstrucției și modernizării, documentația de proiect privind reabilitarea prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat etc.

După reabilitarea celor 4 sisteme de irigare, 6110 de producători agricoli, care activează în aria acestor sisteme, vor beneficia de rețele moderne de irigare. De asemenea reconstrucția sistemelor va permite extinderea ariei de teren irigat de la 600 ha pînă la circa 5400 ha.

Reabilitarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații în perioada de sezon și în afara sezonului, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă care sunt rezistente la șocurile hidraulice și pot fi utilizate eficient peste 50 de ani.

La 3 mai curent, ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, a semnat acordurile de transmitere a managementul acestor sisteme de irigare cu titlu gratuit de la instituția subordonată ”Apele Moldovei” în gestiunea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații. Ministrul Mediului a reiterat aprecierea eforturilor instituțiilor de mediu implicate în colaborarea internațională, în special cu Fondul Provocările Mileniului Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?