X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Putin cere accelerarea lucrărilor la trei submarine nucleare de ultimă generaţie

30 iul. 2013,, 16:00   Externe
2701 0
Foto: evz.ro
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dispus accelerarea lucrărilor la alte trei submarine nucleare din generaţia a patra astfel încît acestea să intre în dotarea armatei în cursul acestui an, două dintre ele urmînd să fie echipate cu rachete intercontinentale Bulava.

“Din nefericire, construcţia navelor de suprafaţă şi a submarinelor, la fel ca şi realizarea probelor înregistrează întîrzieri şi acelaşi lucru se întîmplă cu armamentul din dotarea acestora", a avertizat preşedintele rus în timpul unei reuniuni dedicate echipării armatei. Cu această ocazie, el a insistat ca aceste programe de înzestrare a armatei să fie reactivate şi navele de război aflate în construcţie să devină operaţionale “cît mai repede posibil".

Liderul de la Kremlin a cerut în mod special ca submarinele nucleare Vladimir Monomaj şi Alexandr Nevski să se alăture flotei militare pînă la finele acestui an. Aceste două submarine fac parte din proiectul (cu numele de cod Borey) de construire a încă cinci submarine din generaţia a patra. Toate vor fi purtătoare de rachete intercontinentale Bulava, mîndria arsenalului nuclear rus, scrie Agerpres.

Aceasta este versiunea navală a rachetei cu lansare terestră Topol. Racheta Bulava poate transporta cîte zece ogive cu ghidaj propriu, raza ei de acţiune este de 8.000 de kilometri şi, potrivit Moscovei, ea poate trece de orice scut antirachetă, inclusiv cel american.

De asemenea, în dotarea armatei ruse mai trebuie să intre anul acesta şi submarinul cu propulsie nucleară Severodvinsk, tot din generaţia a patra, dar care va fi echipat numai cu torpile.

Rusia estimează că rachetele Topol şi Bulava îi vor permite să menţină paritatea nucleară cu SUA cel puţin pentru următoarea jumătate de secol. Submarinele nucleare, aviaţia strategică şi rachetele intercontinentale formează triada nucleară în programul de reînarmare al Rusiei, pentru care se vor cheltui circa 700 de miliarde de dolari pînă în anul 2020.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?