Cutremure stiri: 504

Igor Dodon: Federalizarea este unica soluţie pentru diferendul transnistrean

31 iul. 2013,, 10:35   Politică
3969 6
Foto: flux.md
Preşedintele Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, insistă pe ideea că federalizarea este unica soluţie pentru rezolvarea diferendului transnistrean şi reîntregirea ţării.

Potrivit Agenţiei "Infotag", are face trimitere la serviciul de presă al PSRM, Dodon a declarat despre acest lucru marţi, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, William Moser.

În comunicatul emis de formaţiunea politică se menţionează că Dodon a salutat întrevederea recentă a ambasadorului SUA cu liderul regiunii transnistrene Evgheni Şevciuk, remarcînd că "implementarea acestei idei va fi prioritatea numărul unu pentru următoarea guvernare în Republica Moldova".

"Conştientizînd că principalele ţări participante la negocierile în formatul "5+2", la diferite etape au dat semnale despre necesitatea federalizării: este vorba despre declaraţiile privind federalizarea, făcute de reprezentanţii OSCE încă la sfîrşitul anilor 90, despre declaraţia fostului ambasador la SUA la Chişinău, făcută recent la Washington precum că federalizarea este unica soluţie, despre poziţia autorităţilor oficiale ruse, care, de asemenea, nu se opun federalizării, - confirmă o dată în plus faptul că federalizarea este unica soluţie viabilă pentru rezolvarea diferendului transnistrean", a menţionat Igor Dodon.

În contextul apropierii Summitului de la Vilnius, unde Moldova va parafa Acordul de asociere cu UE, Dodon a opinat că "R.Moldova, în primul rînd, trebuie să rezolve problemele social-economice interne, după care să se integreze în structurile internaţionale".

În opinia lui Dodon, viitorul Republicii Moldova este în cadrul Uniunii Euroasiatice, care va fi creată începînd cu 1 ianuarie 2015.

"La Vilnius va avea loc un summit unde vor putea fi parafate unele documente cu R.Moldova şi semnate altele cu Ucraina. Foarte rapid după acest eveniment, atît cetăţenii R.Moldova, cît şi ai Ucrainei, vor înţelege că situaţia nu s-a schimbat cu nimic: au rămas aceleaşi salarii, pensii, aceiaşi guvernanţi corupţi, care se îmbogăţesc din granturile şi creditele acordate de UE şi SUA. Sectorul real al economiei, businessul, producătorii autohtoni vor fi însă prejudiciaţi de concurenţa neloială cu produsele de import şi vor putea pierde pieţele tradiţionale de export din cadrul CSI", a subliniat liderul socialist.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав