X 
Cutremure stiri: 506

Relația cu Moscova - un bilanț al convorbirilor Gherman-Lavrov

2 aug. 2013,, 11:43   Politică
3248 0
Foto: europalibera.org
Natalia Gherman, numită ministru de externe după ce fostul titular Iurie Leancă a ajuns premier, a făcut săptămîna aceasta o vizită oficială în Germania, țară cu un cuvînt greu de spus în politica Uniunii Europene. Mai înainte, Gherman vizitase Rusia, iar astăzi la o conferință de presă la Chișinău, la care a participat și corespondenta noastră Valentina Ursu, șefa diplomației moldovene a vorbit și despre discuțiile de la Moscova.

Natalia Gherman: „Partea rusă a manifestat un interes sporit vizavi de agenda europeană a ţării noastre. Am comunicat colegului rus despre obiectivul parafării şi ulterior semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, precum şi referitor la parametrii viitoarei zone de comerţ liber între Republica Moldova şi UE. Ministrul rus a menţionat foarte clar că respectă opţiunea suverană a ţării noastre, în favoarea integrării europene.”

Ministra de Externe le-a spus clar partenerilor de la Moscova că R. Moldova nu vrea în Uniunea Euroasiatică. În capitala rusă, Natalia Gherman a avut discuţii cu omologul său, Serghei Lavrov. Ea a precizat că ruşii s-au interesat de planurile autorităţilor de la Chişinău legate de integrarea europeana, dar a adăugat că nu a simţit niciun fel de condiţionări din partea Kremlinului:

„Din contra, a fost un interes foarte mare care este foarte clar formulat, din partea colegului meu rus şi dorinţă de a continua acest dialog, în forma unor consultări bilaterale sectoriale, ceea ce a fost acceptat de mine şi de delegaţia mea. Mie mi se pare că răspunsul la această întrebare este unul foarte simplu: mai mult angajament din partea noastră ar însemna mai multă claritate în ceea ce priveşte perspectivele dialogului nostru bilateral cu Federaţia Rusă. Şi noi sîntem pe deplin dispuşi pentru acest angajament pe linia bilaterală cu dumnealor. Şi doar prin acest dialog vor fi date răspunsuri la foarte multe întrebări.”

Am întrebat-o pe doamna Gherman dacă poate fi readus în actualitate memorandumul Merkel-Medvedev care prevedea conceperea unei noi arhitecturi de securitate în Europa, iar primul pas în această direcţie ar fi fost reglementarea conflictului transnistrean, cu o implicare mai serioasă a Uniunii Europene:

Natalia Gherman: „Atunci cînd a apărut ideea în dialogul între Germania şi Rusia şi ulterior între Uniunea Europeană şi Rusia, noi, Republica Moldova, a avut o atitudine foarte clară. Noi am salutat această evoluţie, deoarece soluţionarea conflictului transnistrean putea să fie adusă în topul priorităţilor politicienilor europeni şi ruşi, de care ar depinde succesul în realizarea acestui proces. Dacă se va reveni la această idee, noi o vom saluta în continuare. Considerăm că acest conflict poate fi soluţionat. Şi atunci cînd toţi partenerii noştri internaţionali implicaţi în procesul desfăşurat în procesul desfăşurat în formatul „5+2” se vor activiza şi vor aborda această problemă la cel mai înalt nivel politic, avem şanse mult mai bune să obţinem rezultatul mult aşteptat”.

După ce am cîteva zile, o televiziune din Federaţia Rusă anunţa că, în curînd, pacificatorii ruşi vor survola Zona de Securitate de pe Nistru, cu ajutorul elicopterelor, astăzi doamna Gherman a dezminţit informaţia:

„Zona de securitate se află pe teritoriul Republicii Moldova. Orice intenţie de a introduce tehnică militară pe teritoriul Republicii Moldova poate avea loc doar cu consimţămîntul autorităţilor de la Chişinău. Noi nu vedem necesitatea în consolidarea capacităţilor militare ale contigentelor de pacificare la etapa actuală şi partea rusă cunoaşte foarte bine această poziţie a Republicii Moldova”.

În vizita sa la Moscova, Natalia Gherman l-a invitat pe omologul său rus să viziteze Republica Moldova. S-ar putea ca, pînă la finele acestui an, Serghei Lavrov să vină într-o vizită oficială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав