X 
Cutremure stiri: 506

Sfatul bătrînilor din Găgăuzia a îndemnat conducerea autonomiei să stabilească legături mai strînse cu regiunile Rusiei

7 aug. 2013,, 13:47   Societate
2971 7
Foto: wikipedia.org
Sfatul Bătrînilor din Găgăuzia a îndemnat Adunarea Populară, başcanul şi Comitetul Executiv al autonomiei să stabilească relaţii mai strînse cu regiunile Rusiei şi ale altor state din CSI. Potrivit Agenţiei "Infotag", despre aceasta se menţionează în rezoluţia Sfatului Bătrînilor, care a fost adoptată marţi, în cadrul adunării generale.

Sfatul Bătrînilor remarcă că "situaţia în ţară s-a acutizat în legătură cu activizarea partidelor şi mişcărilor unioniste antistatale conduse şi sponsorizate de peste hotare".

"La aceasta contribuie şi conducerea Republicii Moldova, care, prin poziţia sa, nu opreşte activitatea antistatală a acestor formaţiuni. Partidele liberale unioniste desfăşoară conferinţe ştiinţifice, forumuri şi alte acţiuni, în cadrul cărora este spulberată noţiunea de popor moldovenesc, naţiune, statalitate, şi se fac auzite îndemnuri de unire a Moldovei cu România", se menţionează în textul rezoluţiei.

Sfatul Bătrînilor consideră că "anume elementele ruse şi găgăuze sînt principalul obstacol în lichidarea independenţei R.Moldova".

"Datele istorice confirmă faptul că Rusia, încă de pe timpul lui Ştefan cel Mare, era cel mai important partener politic extern al Moldovei. În cele mai grele momente de dominaţie otomană, moldovenii şi toate popoarele ortodoxe din Balcani au văzut în Rusia eliberatorul lor. Anume în această perioadă, delegaţii din Moldova vizitau ţarii ruşi cu cererea de a lua ţară sub protecţia Rusiei şi chiar de a o include în componenţa acesteia", consideră membrii Sfatului Bătrînilor.

În rezoluţie se subliniază că "în Moldova niciodată nu au existat conflicte interetnice".

În acelaşi timp, membrii Sfatului Bătrînilor menţionează că "văd viitorul Găgăuziei în componenţa unei republici independente, democratice, federative".

De asemenea, Sfatul Bătrînilor a recomandat Adunării Populare, başcanului şi Comitetului Executiv să obţină consolidarea statutului de autonomie în Constituţia Republicii Moldova; să organizeze un referendum care să ofere dreptul autonomiei de a nu intra în componenţa României în cazul în care Moldova va alege această cale, precum și un referendum cu privire la cursul de integrare europeană sau euroasiatică a Republicii Moldova; să obţină dreptul de participare la realizarea politicilor interne şi externe ale Moldovei în chestiunile ce vizează interesele Găgăuziei.

Preşedintele organizaţiei neguvernamentale "Sfatul Bătrînilor din Găgăuzia", Mihail Kendighelean, a declarat pentru Agenţia "Infotag" despre importanţa stabilirii relaţiilor mai strînse cu Rusia.

"Noi demult vroiam să ne întîlnim cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova. El şi-a exprimat dorinţa de a veni în Găgăuzia pentru a se întîlni nu doar cu autorităţile autonomiei, dar şi cu membrii Sfatului Bătrînilor", a spus el.

Kendighelean a specificat că în cadrul viitoarei şedinţe vor fi invitaţi ambasadorii Turciei, Ucrainei, Belarusului.

La şedinţă a participat şi başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, conducătorii Comitetului Executiv şi Adunării Populare din regiune, precum și Ambasadorul Federaţiei Ruse în R.Moldova, Farit Muhametşin.

După cum a comunicat serviciul de presă al Ambasadei F.Ruse în R.Moldova, participanţii la şedinţă i-au pus ambasadorului mai multe întrebări referitoare la acordarea de asistenţă medicală, obţinerea cetăţeniei Rusiei, situaţia muncitorilor migrаnţi găgăuzi în Federaţia Rusă. Farit Muhametşin a promis să trimită în Găgăuzia un consul care să primească în audienţă cetăţeni şi să ofere informaţii amănunţite. Şeful misiunii diplomatice ruse a anunţat, de asemenea, că cinci membri ai Sfatului Bătrînilor din Găgăuzia pot pleca la tratament la sanatorii din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав