X 
Cutremure stiri: 506

Fostul lider al liberalilor democraţi transnistreni a cerut Ambasadei R.Moldova în Rusia să clarifice situaţia cu numerele diplomatice

7 aug. 2013,, 15:45   Politică
4099 2
Foto: yaplakal.com
Roman Hudeakov, fost lider al liberalilor democraţi din Transnistria, în prezent deputat al Dumei de Stat a Rusiei din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, a acuzat Ambasada Republicii Moldova în Rusia de comerţ ilegal cu numere diplomatice.

Agenţia "Infotag" comunică cu referire la presa rusă că Hudeakov a trimis o sesizare oficială pe numele Ambasadorului Republicii Moldova în Rusia, Andrei Galbur, prin care i-a solicitat să limpezeazcă situaţia cu transmiterea neautorizată a numerelor diplomatice "roşii".

"În nicio ambasadă din lume nu există un asemenea parc auto în care angajaţii să aibă la dispoziţie Bentley Continental în valoare de aproape $0,5 mil. Vă rog să efectuaţi un control suplimentar privind faptul de vînzare ilegală a numerelor de automobil diplomatice unor persoane care nu au atribuţie cu serviciul diplomatic", scrie ziarul "Izvestia", citîndu-l pe Hudeakov.

Deputatul a declarat publicaţiei că a constatat ilegalităţile pe site-ul avto-nomer.ru, pe care utilizatorii reţelei postează poze cu cele mai interesante numere. Acolo au fost plasate imagini cu două automobile de lux purtînd numere "roşii", care încep cu 147 (codul atribuit Moldovei).

Hudeakov a descoperit un Bentley Continental GT alb-albastru şi altul bordo, cu numerele de stat 147 Т О16 şi 147 Т О15.

"Mie îmi apar îndoieli pe deplin întemeiate în privinţa faptului dacă deţinătorii acestor maşini folosesc numerele legal", a mărturisit deputatul, amintind că litera Т semnifică faptul că automobilul a fost înregistrat pe numele personalului tehnico-administrativ al ambasadei, chiar dacă şi primele persoane din ambasadă se deplasează cu maşini mai puţin luxoase.

Agenţia "Infotag" a comunicat anterior că la sfârşitul lunii mai, Procuratura Generală a Republicii Moldova a intentat un dosar penal privind înregistrarea ilegală a automobilelor cu numere diplomatice ale Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Dosarul a fost deschis după apariţia unei informaţii de scandal în acest sens în presă. Potrivit acesteia, circa 60 de automobile au circulat în Moscova, multe de clasa lux şi cu numerele diplomatice ale Ambasadei Moldovei în Rusia, deşi misiunea diplomatică are doar 12 de colaboratori. Imediat după intentarea dosarului, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a efectuat percheziţii la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a trimis sesizări în "dosarul numerelor diplomatice" la procuratură şi la Comitetul de Anchetă al Rusiei, dar şi a delegat câţiva ofiţeri la Moscova pentru efectuarea unor măsuri de investigaţie la faţa locului.

În luna iulie, fostul şef al MAEIE, Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a afirmat că încă nu se cunoaşte câte numere diplomatice în total Ambasada Moldovei în Rusia a oferit unor persoane străine. Conform spuselor sale, un fapt care complică situaţia este acela că cineva din misiunea diplomatică a distrus toate actele cu privire la acest dosar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав