Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Expert român: Costurile unirii României cu Republica Moldova nu sînt atît de mari precum par la prima vedere

8 aug. 2013,, 10:45   Politică
6422 12
Foto: akamaihd.net
Costurile unirii României cu Republica Moldova nu sînt atît de mari precum par la prima vedere, ci din contra, ar putea reprezenta o importantă şansă pentru dezvoltarea economică a statului român. Declaraţia aparţine expertului român Marius Văcărelu şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru ziare.com.

Marius Văcărelu, specialist în drept public, ştiinţe administrative şi geopolitică, cadru didactic la SNSPA considera că în cazul unirii celor doua state aflate pe malul Prutului, nu trebuie exclusă poziția Rusiei, mai ales datorită importanței sale energetice.

„Trebuie înțeles totuși că influența unei țări cu resursele naturale pe care le are Rusia este imposibil de eliminat, pentru că, indiferent ce s-ar spune, cînd se fac planuri la Chișinău de aprovizonare cu energie - doar ca exemplu unic - nu se poate ignora Rusia, ar fi o aberație economică”, - afirmă Văcărelu.

În opinia expertului „sub aspect politic, Rusia este un actor inteligent, pragmatic și rațional - calculele pe care strategii ruși le fac nu sînt reduse temporal și pentru cei care nu sînt obișnuiți să gîndeasca pe termen lung vor fi doar surprise”.

În ceea ce priveşte viitorul minorităţilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova, Văcărelu consideră că atît comunitatea ucraineană, cît şi cea gagauză vor fi integrate cu uşurinţă, cu atît mai mult cu cît Bucureştiul a avut dintotdeauna o politică relaxată faţă de minorităţile sale, în timp ce nici măcar Ucraina, ca urmare a actualei situaţii geopolitice, nu şi-ar permite să exercite presiuni asupra României.

"Astfel, costurile - inerente, în fond - nu vor fi atît de mari pe cît s-ar crede. În plus, mai apare o problemă: unirea ar face ca toţi cetăţenii statului să aibă o singură cetăţenie, ceea ce deschide multe posibilităţi de evoluţie sub aspect economic, iar clasele sociale dinamice vor profita, pe cînd cele mai tradiţionale nu vor simţi prea mult presiunea noii frontiere", susţine expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?