Cutremure stiri: 506

Veaceslav Negruţa: Noul program de colaborare cu FMI va fi semnat pînă la sfîrşitul anului 2013

12 aug. 2013,, 16:22   Politică
2558 0
Foto: tribuna.md
Republica Moldova va reuşi să semneze noul program de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pînă la sfîrşitul anului 2013. Despre aceasta a declarat pentru portalul "Tribuna", ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a remarcat că "Moldova are nevoie de un nou program de colaborare cu FMI".

"La această etapă sînt multe aspecte care urmează a fi realizate în ceea ce ţine de restructurarea economiei naţionale, care va asigura creşterea durabilă pentru mulţi ani înainte. Aici trebuie să reiterez opinia mea fermă ca Moldova are nevoie de un nou program cu FMI nu doar avînd în vedere componenta financiară pentru următorii trei ani, cît pentru credibilitatea continuităţii politicilor de care au nevoie toţi partenerii noştri de dezvoltare, multilaterali, bilaterali, inclusiv partenerii noştri din UE. Toţi aceştia îşi doresc să vadă continuitate în reformele iniţiate", a spus Negruţa.

El a remarcat despre importanţa "finalizării implementării Programului destul de important şi ambiţios pe care Moldova l-a avut cu Fondul Monetar Internaţional din 2009 pînă în 2013".

"A fost un program care, de fapt, ne-a permis să redeschidem Moldova partenerilor, vecinilor noştri, începînd cu septembrie - octombrie 2009. La fel, acest program a servit drept temelie necesară pentru pachetul financiar aprobat în 2010, la Bruxelles, în sumă de 2,6 miliarde de dolari, pentru 4 ani, care ne-a asigurat atît creşterea economică, construcţia infrastructurii necesare pentru creşterea ulterioară, cît şi suportul politic pentru reformele iniţiate în 2009. Trebuie de spus că Programul cu FMI a fost unul dintre puţinele pe care Moldova le-a avut cu început şi finalitate. Spun finalitate nu doar respectînd termenii, dar şi parametrii cuantificabili, realizaţi aşa cum am convenit la început, ajustările necesare efectuate pe parcurs", a spus ministrul.

Potrivit lui, "în această perioadă, am reuşit să consolidăm finanţele publice şi să asigurăm stabilitatea financiară necesară în domeniul respectiv. Astfel, am creat premisele necesare şi baza pentru o ulterioară relansare economică a Republicii Moldova".

Republica Moldova a aderat la FMI pe 12 august 1992, deţinînd la fond o cotă de 123,2 mil. SDR (circa $191 mil.) sau 0,05% din total. Dreptul de vot al Moldovei la FMI reprezintă 1973 de voturi sau 0,08% din total. FMI întruneşte 188 de ţări - membre. În anul 2012, beneficiul net al FMI a constituit 1,5 mld. SDR - $2,307 mld.

Ultimul program al Republicii Moldova cu FMI a fost semnat pe 29 ianuarie 2010 şi s-a încheiat în aprilie 2013. Programul stabilea un suport financiar în mărime de 369,6 mil. drepturi speciale de tragere. În legătură cu faptul că Moldova nu şi-a onorat toate angajamentele asumate, nu s-a reuşit realizarea ultimei etape a programului. Respectiv, Moldova a ratat ultima tranşă în mărime de $76 mil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав