Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1453

Federația ”Voievod” demonstrează eficacitatea artei marțiale moldovenești (VIDEO)

19 aug. 2013,, 09:03   Societate
3541 0
Foto : noi.md
Astăzi vă vom povesti despre o federație unicală, care în afară de educația fizică cultivă la sportivi și spiritul patriotic. Este vorba despre Federația Națională ”Voievod”, din care fac parte nu doar sportivi, ci și activiști civici, iubitori de istorie și adevărați patrioți ai Republicii Moldova.

În prezent, federația se dezvoltă în trei direcții. Este vorba despre direcția istorică, în cadrul căreia tinerii reconstituie file din istorie, direcția socială care este orientată spre acțiuni de binefacere și asistență celor care au nevoie și direcția sportivă, în cadrul căreia membrii federației studiază prima artă marțială creată în Moldova – voievod modern. Această probă cuprinde cele mai bune tehnici cunoscute luptătorilor noștri și include tradițiile istorice de luptă ale țării noastre. Discipolii Federației ”Voievod” deja nu o dată au demonstrat eficacitatea artei marțiale moldovenești la diverse competiții internaționale. La turneele de kickboxing și taekwondo naționala Moldovei aproape de fiecare dată ocupă locuri premiante. Pentru sportivii moldoveni nu este o barieră faptul că se antrenează după o altă tehnică și la fiecare turneu sînt propriile reguli.

Bineînțeles, pentru sportivii noștri prioritare rămîn competițiile la lupta voievod. Cele mai mari turnee s-au desfășurat în Moldova și sînt o mîndrie pentru federația de profil, or, lupta moldovenească a avut rezonanță în toată Europa și a atras atenția sportivilor cu renume mondial. La competițiile de luptă voievod participă reprezentanți ai diferitor arte marțiale din toată Europa, care sînt parteneri ai federației noastre. Printre aceștea se numără reprezentanți ai Tiger Taekwondo Association din Marea Britanie, ai Euro Taekwondo și Budo Federation din Germania.

Totodată, sportivii moldoveni se străduie să nu rateze participarea la turneele din străinătate. În așa fel, ei acumulează experineță și promovează lupta moldovenească. În prezent, luptătorii de voievod sînt cunoscuți în întreaga Europă, unde sînt organizate chiar și competiții la lupta noastră națională. Federația ”Voievod” este convinsă că, în viitorul apropiat, lupta moldovenească va fi practicată în întreaga lume și în fiecare țară vor fi deschise reprezentanțe ale acestui stil de luptă.

Pe parcursul istoriei Federația ”Voievod” a reușit deja să educe antrenori profesioniști, care sînt pregătiți pentru a-și împărtăși experiența noilor generații. În viitor, luptătorii de voievod intenționează să-și trimită reprezentantul său la Jocurile Olimpice. Nu este vorba despre includerea luptei voievod în programul Jocurilor Olimpice. Pur și simplu, pe lîngă federație va fi deschisă o secție de taekwondo versiunea WTF, care face parte din familia olimpică.

La moment, competițiile interne la lupta voievod întrunesc circa 500 de sportivi – o cifră foarte mare pentru Moldova. Și această cifră include doar sportivi profesioniști. În afară de aceștea mai sînt și activiști civici și reprezentanți care se ocupă de dimensiunea istorică voievod. Aceștea din urmă nu doar studiază cultura și tradițiile poporului nostru, ci și creează costume și echipament istorice, studiază tehnica mînuirii sabiei a strămoșilor noștri. Această direcție este principalul generator al spiritului patriotic pentru membrii federației.
În afară de reconstituirea demonstrativă a unor scene istorice, în lume există și competiții la nivel profesionist, în cadrul cărora luptătorii îmbracă armuri medievale, pun mîna pe săbii și desfășoară adevărate bătălii. Cea mai mare problemă este reconstituirea exactă a costumelor și echipamentului de epocă, dar și costul acestora.

Dezvoltarea în cîteva direcții face Federația ”Voievod” extrem de atractivă pentru generația tînără, or, aici fiecare își poate găsi ocupația pe plac. Anume din această cauză numărul membrilor acestei organizații crește vertiginos. Din ea fac parte persoane de diferite vîrste și categorii sociale, însă pe toți îi unește patriotismul și dragostea față de Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?