Cutremure stiri: 506

În Transnistria a fost elaborată Prognoza de dezvoltare social-economică pentru anii 2014-2016

19 aug. 2013,, 12:48   Societate
2733 1
Foto : noi.md
Creşterea economică reală a economiei transnistrene (produsul intern brut în preţuri comparabile) în anii 2014-2016 va fi de 4-6,5%, iar pentru întreaga perioadă de prognozare de trei ani, cumulativ - 13,7%, conform "Prognozei de dezvoltare social-economică a rmn pe anii 2014-2016", pe care a elaborat-o ministerul dezvoltării economice al regiunii.

Potrivit agenţiei "Infotag", şefa instituţiei, Maia Parnas, le-a declarat jurnaliştilor locali că în prognoză au fost definite "priorităţile principale în domeniul economiei, precum și dezvoltarea socială şi investiţiile în capitalul uman, atragerea unor investiţii mari pe termen lung din exterior, dezvoltarea antreprenoriatului mic şi mijlociu, a sectorului agrar, stimularea înfiinţării locurilor de muncă şi optimizarea".

Potrivit funcţionarei, în cazul în care complexul de măsuri propuse va fi realizat cu succes, producţia industrială (în preţuri curente) va creşte în trei ani cu 49,9%, produsul global al agriculturii – cu 41,4%, volumul comerţului exterior – cu 31,6% (exporturile – cu 55,2%, importurile – cu 22,3%), investiţiile în capital fix – cu 46,8%.

"Pentru scoaterea din subteran a unei părţi considerabile din capitaluri, mai ales, în sectoare precum comerţul cu amănuntul, alimentaţia publică şi deservirea cu transport, ministerul dezvoltării economice împreună cu ministerul finanţelor propune instituirea unui impozit unic pe venitul imputat pentru unele genuri de activitate, dar şi impozitul pe venitul persoanelor juridice. Potrivit calculelor noastre, efectul pozitiv vizibil al acestor inovaţii va fi simțit deja peste un an-doi", a afirmat Parnas.

Responsabila a precizat că impozitul imputat va fi unul fix şi oamenii de afaceri vor trebui să-l plătească o dată în trimestru, în funcţie de suprafaţa obiectului de comerţ cu amănuntul, de exemplu.

"Este tocmai situaţia în care ai plătit impozitul şi dormi în pace. În primul rînd, va fi simplificat modul de ţinere a evidenţei contabile, al evidenţei şi controlului fiscal, în al doilea rînd, se oferă posibilitatea de desfăşurare a activităţii fără utilizarea obligatorie a maşinilor de casă şi control, în al treilea rînd, scade considerabil tentaţia de tăinuire a bazei impozabile, iar datorită acestui fapt, şi statul, şi întreprinzătorul vor avea de cîştigat", a conchis ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав