X 
Cutremure stiri: 502

În Găgăuzia se examinează oficial perspectivele de ieşire a autonomiei din componenţa Moldovei

22 aug. 2013,, 15:52   Politică
3427 1
Foto : noi.md
Consiliile locale ale localităţilor din UTA Gagauz Yeri desfăşoară şedinţe speciale, în cadrul cărora este examinată perspectiva ieşirii autonomiei din componenţa Republicii Moldova. Potrivit serviciului de presă al Adunării Populare a Găgăuziei (APG.), la prima şedinţă, pe care au desfăşurat-o pe 21 august consilierii satului Congazcic, raionul Comrat, au participat deputaţii APG Ivan Burgudji şi Zahar Mitul, transmite IPN.

În cadrul şedinţei a fost examinat apelul locuitorilor Găgăuziei, care au cerut de la deputaţii APG să asigure în cadrul negocierilor cu autorităţile Moldovei executarea Legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei” care, în opinia lor, este încălcată de autorităţile centrale. În caz contrar, aleşii poporului din Găgăuzia urmează să organizeze, pînă în decembrie 2015, un referendum pe teritoriul autonomiei, în cadrul căruia să fie abordate chestiunile cu privire la ieşirea din componenţa Republicii Moldova, cu privire la atitudinea locuitorilor Găgăuziei faţă de aderarea la Uniunea Vamală şi cu privire la atitudinea faţă de integrarea europeană.

După ce a fost examinat apelul cetăţenilor, consilierii satului Congazcic au decis să convoace, după 29 august, o adunare a locuitorilor satului, în cadrul căreia să fie discutate chestiunile respective.

Apelul respectiv a parvenit în adresa deputaţilor APG la sfîrşitul lunii iulie 2013. Întru susţinerea apelului au fost colectate peste 6 mii de semnături ale locuitorilor regiunii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав