Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 265
Transnistria stiri: 1417

Scenarii posibile pentru Moldova la summitul de la Vilnius

31 aug. 2013,, 10:00   Politică
21817 6
Foto : moldnews.md
După ce au analizat felul în care şi-au onorat angajamentele asumate în faţa Uniunii Europene, ţările Parteneriatului Estic, experţii Institutului „Viitorul” şi cei de la Asociaţia pentru Politică Externă din Slovacia au formulat patru posibile scenarii ale summitului din această toamnă, de la Vilnius.

Rebecca Murray, expertă a Asociaţiei pentru Politică Externă din Slovacia, a explicat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că primul scenariu luat în calcul de experţi - unul de succes, este cel în care Ucraina semnează cu Uniunea Europeană Acordul de Asociere, iar Republica Moldova împreună cu Georgia și Armenia parafează acest document, acţiune care reprezintă un prim pas spre apropierea acestor ţări de UE.

Cel de-al doilea scenariu este, de asemenea, unul pozitiv, însă doar pentru Republica Moldova şi Georgia, care vor parafa Acordul de Asociere cu UE. În schimb, Ucraina nu va semna la Vilnius acest document, în consecinţă, influenţa Federaţiei Ruse în această ţară va deveni tot mai mare.

Un alt scenariu, mai puţin optimist, este cel în care niciuna din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic nu vor reuşi să semneze sau să parafeze Acordul de Asociere cu UE.

„Cel de-al patrulea scenariu, cel mai negativ, despre care nimeni nu vorbeşte dar care, ipotetic, poate avea loc, este cel în care Uniunea Europeană nu semnează şi nici nu parafează Acordul de Asociere cu ţările Parteneriatului Estic. Într-un final, acest parteneriat dispare, fiecare stat fiind nevoit să se descurce pe cont propriu, balansînd între interesele Uniunii Europene şi cele ale Federaţiei Ruse”, explică Rebecca Murray.

La care din cele patru scenarii să se aştepte Republica Moldova la summitul de la Vilnius, a fost întrebat analistul politic de la Institutul „Viitorul”, Corneliu Ciurea.

„Cu toţii contăm pe faptul că Ucraina va semna şi Republica Moldova va parafa, pentru că Moldova este apreciată de Uniunea Europeană pentru reforme, iar Ucraina şi-a încheiat practic negocierile, deci, scenariul cel mai optimist este luat în calcul. Doar că în politică întotdeauna este loc pentru imprevizibil, pentru accident şi meritul acestui studiu este că readuce în atenţia publicului posibilitatea accidentului, posibilitatea cataclismului geopolitic”.

Corneliu Ciurea consideră că ţările Parteneriatului Estic sînt interesate de un succes al summitului de la Vilnius, de rînd cu Uniunea Europeană, or, un eventual eşec al întrunirii din toamnă ar lăsa o amprentă negativă asupra imaginii Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав