Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4150

Guvernul propune ca clădirile noi să fie date în exploatare doar cu certificate de eficiență energetică

31 aug. 2013,, 11:05   Societate
2083 0
Foto : noi.md
Din anul 2014, în Republica Moldova toate clădirile noi vor trebui certificate obligatoriu din punct de vedere al performanţei energetice. Prevederea în cauză este inclusă în proiectul cu privire la performanţa energetică a clădirilor, aprobat joi de Guvern.

Potrivit INFOTAG, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, a declarat după şedinţa Guvernului, că proiectul este unul extrem de important pentru economia naţională, deoarece realizarea lui va permite conservarea energiei termice, ceea ce în rezultat va duce la micşorarea facturilor.

"Certificarea performanţei energetice a clădirilor va fi efectuată de către evaluatori energetici autorizaţi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Aceştia vor stabili gradul de conservare a energiei de la A la G. În cazul în care cădirea nu va fi certificată din punct de vedere al performanţei energetice, nu va fi semnat actul de finisare a lucrărilor şi recepţionare a clădirii", a spus ministrul.

Marcel Răducan a subliniat că prevederile legii nu se vor răsfrînge asupra imobilelor existente.

"Clădirile vechi nu vor intra sub incidenţa acestei legi, pe motiv că asta ar însemna costuri suplimentare. Aceasta este o lege nouă pentru Moldova, dar în Europa ea funcţionează de cîţiva ani. Este o directivă europeană care obligă toate companiile de construcţii şi de proiectări, precum şi statul în general, să-i ofere posibilitatea cetăţeanului să aibă facturi mai mici la energie termică", a punctat ministrul.

Potrivit lui Răducan, "nu contează costul certificatului. Noi trebuie să vedem beneficiul în urma obţinerii certificatului de stabilire a gradului de conservare a energiei".

Noile cerinţe au scopul de a reduce consumul de energie în clădirile noi cu cel puţin 30%, reducerea facturii pentru încălzire în clădirile noi cu peste 5000 de lei anual pentru un apartament cu 2 camere (60 m2) sau economii de peste 200 mil. de lei pentru toate blocurile de locuit noi construite din 2012 pînă în 2020. Clădirilor din Republica Moldova le revin circa 45% din consumul final de energie.

Proiectul Legii privind performanţa energetică a clădirilor a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, cu suportul proiectului internaţional finanţat de Fondul SIDA-BERD de Cooperare Tehnică pentru Eficienţa Energetică în Moldova. Proiectul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014, în cazul în care va fi aprobat de Parlament în cadrul sesiunii de toamnă-iarnă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав