X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4150

Moscova pune condiţii la semnarea Acordului privind protecţia migranţilor moldoveni

31 aug. 2013,, 13:05   Societate
6326 0
Foto : newsmoldova.ru
Rusia condiţionează Moldova, atunci cînd este vorba de semnarea Acordului privind protecţia migranţilor moldoveni. Potrivit ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, doar unul dintre cele două documente necesare a fost semnat. Cel de-al doilea nu se ştie dacă va fi aprobat pînă la finele acestui an. Majoritatea moldovenilor care se află la muncă în Rusia lucrează la negru, transmite trm.md.

„Acordul cu privire la protecţia migranţilor este aprobat de ambele părţi şi aproape că este gata de semnare. Dar, în paralel cu acesta se elaborează un alt document de readmisie. Şi semnarea lui va fi în funcţie de acordul ambelor părţi privind problemele ce ţin de Transnistria”, spune ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

Ambasadorul rus spune că nu se ştie deocamdată care va fi reacţia experţilor după semnarea Acordului cu UE la Vilnius.

„Nu ascundem că semnarea şi parafarea Acordului de asociere cu UE într-o oarecare măsură va influenţa relaţiile de colaborare comercial-economică dintre Moldova şi Rusia. De aceea, am discutat această chestiune cu ministrul Valeriu Lazăr. Un grup de experţi din comisiile de colaborare vor elabora un şir de măsuri. Însă nu se ştie, deocamdată, cum va fi mai apoi”, recunoaşte ambasadorul.

La întrebarea dacă experţii ruşi îşi fac probleme în legătură cu gazoductul Iaşi-Ungheni, diplomatul a răspuns:
„Presupun că 40 kilometri cît cuprinde gazoductul nu poate alarma specialiştii de la Gazprom şi asta nicidecum nu poate influenţa relaţiile Rusiei cu Moldova privind problema gazului. Sîntem în economia de piaţă, iar Gazpromul este o unitate privată”.

Farit Muhametşin a informat că vicepremierului rus Dmitri Rogozin se va afla la Chişinău pe 2 septembrie, iar la Tiraspol - pe 3 septembrie. Potrivit ambasadorului rus, Patriarhul Kiril îşi are programată vizita în Republica Moldova pe 7 septembrie. El se va afla la Chişinău trei zile, timp în care va participa la ceremonia oficială dedicată înfiinţării eparhiei Chişinăului, va vizita Mănăstirea Căpriana şi va efectua o vizită în Transnistria, unde va vizita mănăstirea din Chiţcani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав